Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIX, 5. januar 2018, številka 01

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 1/2018

Kako čarobne trenutke je mogoče ustvariti z lutko, z lutkami; kakšno ozračje je mogoče pričarati; kako globoka in močna sporočila prenesti … Koliko veselja prinašajo lutke v naša življenja, ne le v otroštvu, zmeraj pravzaprav, če si to le želimo in dovolimo. Koliko spoznanj, koliko nepozabnih spominov … Neverjetno moč imajo lutke, pa naj bodo to preproste oživljenje kuhalnice in drugi kuhinjski ali kakršni koli pripomočki, izdelane iz penaste gobe in blaga, iz papirja, marionete, naprstne lutke, le porisani prsti, senčne lutke …

Je torej nenavadno, da so dijaki na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana pod mentorstvom Tanje Špenko, akademske slikarke, veliko pozornosti, znanja in časa namenili izdelavi lutk? Delo jih je zelo pritegnilo in prevzelo. Lani so v Galeriji Pef pripravili tudi likovno razstavo in svoje mojstrovine delili z javnostjo (več o tem na strani 8).

Tokrat del njihovega lutkovnega sveta predstavljamo tudi vam, dragi razgledovci. Naj nas lutke pospremijo v leto, ki se je pravkar začelo, naj nas navdihujejo in na nas prenesejo svojo nevidno čarobno moč.

Všeček za slovenščino

Uvodnik

Slovenci radi tekmujemo, različna društva prirejajo zelo izvirna tekmovanja, od kuhanja golaža, praženja krompirja, prikaza gasilskih veščin … Slavistično društvo k tej pisani ponudbi pristavlja svoj piskrček z vsebino, s katero se člani strokovno in prostočasno zavzeto ukvarjamo. Veščina obvladovanja maternega jezika, jezikovna kultura in zavest – vse to

je prav tako vrlina, ki ni samoumevna in na katero je lahko vsak posameznik ponosen. Zato je prav, da tudi na tem področju najboljši dobijo priložnost, da za svoje poznavanje prejmejo zasluženo javno priznanje … Piše Boža Krakar Vogel.

Več »Klik za več!«

Bodimo samo malce prijaznejši

Mi med seboj

»Učiteljica, vi ste tako prijazni,« velikokrat slišim iz otroških ust in pri tem niti nisem prepričana, ali je to dobro ali slabo. Pojem prijazen je bil kar nekaj časa sinonim za popustljivost: prijazna vzgoja kot popustljiva/permisivna vzgoja in prijazna šola kot popustljiva šola. A vendar – jaz nikakor nisem popustljiva. Imam trdna stališča, jasne meje dopustnega, čvrste moralne vrednote, ki jih pričakujem tudi od drugih, in v uresničevanju zahtev kulturnega sobivanja nepopustljiva. Nepopustljiva sem tudi glede znanja, ki mora biti trdno in vsaj v temeljnih postavkah trajno. Kampanjskega učenja ne podpiram in moja pisna ocenjevanja znanja niso duplikati preverjanj. Pravzaprav bi utemeljeno trdila, da sem stroga in zahtevna, toda otroci kljub vsem tem dejstvom (ali pa ravno zato) širijo glas o moji prijaznosti. Piše Jožica Frigelj.

Več »Klik za več!«

Čudeži na govorilnih urah

Starši in šola

Nekatere govorilne ure so res zabavne, obiščejo vas prijetni starši z nadpovprečno razvitimi komunikacijskimi sposobnostmi in v pogovoru uživate. Druge govorilne ure so mučne, ko odraslemu človeku že drugo leto zapored dopovedujete, da ima otrok težave, a poslušalec v tistem trenutku, ko naj bi se soočili z resnico, ostane brez sluha, vida in zdrave pameti. Obstajajo pa tudi čudežne govorilne ure, na katerih se od vas pričakujejo nadnaravne sposobnosti, ki jih bojda prejmete s pridobljeno diplomo. Piše Tina Pajnik.

Več »Klik za več!«

Vsa živa bitja sanjajo

List iz dnevnika

Ko smo pred petnajstimi leti na šoli eksperimentalno začeli razpisovati natečaj haiku za slovenske osnovnošolce, mi ni bilo niti malo jasno, kam bo vse to privedlo. Eksperiment kot eksperiment, v šoli si pač vedno nekaj izmišljujemo, vedno iščemo zanimive poti do učencev, pri mojem predmetu, glasbena umetnost, pa je sploh zaželeno, da vedno znova prekinjam s stereotipi in formalnimi postopki učenja. No, že(l)ja po kreativnosti me je gnala do te mere, da sem pri pouku »preskočil« na literaturo. Tako Jože Štucin.

Več »Klik za več!«

Leseno železo

Rutarjeva lekcija

V brezmejnem svetu zabave meje seveda ni že po definiciji. In tu je eden od problemov današnjega življenja, saj naj bi bili mladi vsi, torej tudi tisti, ki taki nikakor ne morejo biti.

Človek namreč po naravi potrebuje meje in omejitve; kdor je star, je zgolj star, in ne more biti mlad. Brezmejno življenje preprosto ni v človekovi naravi in je leseno železo; ali pa je okrogla kocka. Neskončna mladost in brezmejno uživanja sta zato razsežnosti nemogoče eksistence. Tako med drugim piše Dušan Rutar v tokratni lekciji.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

Pišemo o privilegiju poučevanja. Če učitelj tega ne čuti, naj čim prej poišče drugo službo, da se ne pridruži klubu nergavih in jamrajočih nezadovoljnežev, ki mečejo senco na naš poklic. *** Nezadovoljni z delom državnih organov Republike Slovenije in z mačehovskim odnosom do njihove deželice med Gorjanci in Kolpo so Belokranjci pred šestimi leti razglasili Svobodno belokranjsko ozemlje. Tja smo se podali na zanimiv in zabaven potep … *** Dijakom težko dopovem, da je v današnji družbi znanja, ki je poleg tega še tesno povezana z izzivi globalne konkurence, treba biti inovativen in ustvarjalen. Kako ustvariti lastno zaposlitev. *** V šolo je nujno vpeljati neklasične učne metode in strategije učenja. Odgovornost – zmeraj in povsod.***Odrasli smo nagnjeni k temu, da otrokom prikrivamo nekatere stvari, ker mislimo, da jih ne bi razumeli. Otroci nimajo predsodkov, gojimo jih odrasli.

Kaj bo visokemu šolstvu in znanosti prineslo leto konja? O tem se vprašuje naša kolumnistka Jasna Kontler Salamon in piše o novi vlogi vajencev in študentov, obenem pa ugotavlja, da znanost v svetu pridobiva na pomenu, vendar ne nujno tudi pri nas. Starajoča se družba je izziv za prihodnost izobraževanja in družbenega razvoja. Spreminjamo sebe, spreminjamo svet – tako je Marjan Ogorevc naslovil nedavno predavanje v Cankarjevem domu, s katerim je navdušil obiskovalce, med drugim tudi nekaj razgledovcev; dve od njih sta zapisali svoje vtise … Pogumno se spoprimite s spletnim nasiljem svetuje strokovnjakinja v rubriki Kaj bi mi brez spleta.

  • Predstavljamo novo ponudbo ekovrtnarskega in »globalnega« znanja za šole.

  • V rubriki MIZŠ med drugim opozarjajo na javni razpis študijskih pomoči za subvencioniranje šolnin za nadaljnje izobraževanje strokovnih delavcev v vrtcih in šolah.

  • NLB je zvesta spremljevalka vseh nas. Dan in noč. Noč in dan.