Všeček za slovenščino

Uvodnik

Tako smo v Slavističnem društvu Slovenije poimenovali priznanje, ki ga za opravljeni preizkus praktičnega znanja iz slovenščine podeljujemo najboljšim trem udeležencem na prireditvi Dajmo priložnost slovenščini./…/ Namenjena je odraslim jezikovnim uporabnikom, ki imajo v vsakdanjem in delovnem življenju opraviti z jezikom ali pa se zanj preprosto zanimajo. Vključuje več dejavnosti: uvodne informacije o pravni ureditvi slovenščine, o njeni rabi na različnih področjih družbenega življenja, o odgovornosti njenih skrbnikov – medijev, družine, šole idr. Teoretično in praktično prikažemo sodobne jezikovne priročnike, odgovarjamo na vprašanja in spodbujamo diskusijo med udeleženci. Ta se še posebej razživi pri skupnem pregledu rešitev anonimnega preizkusa iz praktičnega poznavanja slovnice, pravopisa in sloga, ki jih strokovnjak jezikoslovec komentira ob prikazu na spletišču Fran. Trije udeleženci, ki zberejo največ točk, na koncu dobijo priznanje Všeček za slovenščino in vabilo, da se udeležijo prvega nacionalnega tekmovanja Zlati všeček za slovenščino, ki bo ob dnevu materinščine v Ljubljani.

Naš projekt vsebuje nekaj novosti: namenjen je odraslim, ki nimajo več slovenščine v šoli, a bi radi osvežili ali potrdili svoje znanje, dogaja se v živem, ne v danes prevladujočem, a tudi odtujujočem virtualnem stiku, in vodi v prvo nacionalno tekmovanje iz slovenščine! – Slovenci radi tekmujemo, različna društva prirejajo zelo izvirna tekmovanja, od kuhanja golaža, praženja krompirja, prikaza gasilskih veščin … Slavistično društvo k tej pisani ponudbi pristavlja svoj piskrček z vsebino, s katero se člani strokovno in prostočasno zavzeto ukvarjamo. Veščina obvladovanja maternega jezika, jezikovna kultura in zavest – vse to

je prav tako vrlina, ki ni samoumevna …/…/… Zato je prav, da tudi na tem področju najboljši dobijo priložnost, da za svoje poznavanje prejmejo zasluženo javno priznanje. Javna priznanja za obvladanje jezika so ponekod v tujini popularna in prestižna; in zakaj ne bi sledili še tem zgledom, ko pa že toliko drugim.

Na prireditvi med odgovornimi skrbniki za slovenščino poudarjamo tudi šolo, ne le sloveniste in pouk slovenščine, pač pa vse predmete in vse pedagoške delavce. Zato upamo, da bo prireditev zaživela tudi v šolskih kolektivih, mi se bomo po svojih močeh radi odzvali vabilom.

Zdaj smo na začetku, vendar imamo po nekaj izpeljavah same dobre izkušnje in navdušene odzive udeležencev. /…/ Največje zadoščenje nam bo, če se bo prireditev razširila in prijela po Sloveniji in v zamejstvu in dala tvoren prispevek k poglabljanju jezikovne kulture in zavesti v javnosti.

BOŽA KRAKAR VOGEL

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 1, stran 1, ki so izšli 5. januarja 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod