Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIX, 15. junij 2018, številka 12

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 12/2018

Zaljubljena je v jutra. Najraje jih ima kje ob oceanu, ki ji skupaj s soncem postreže najlepše zajtrke, torej s soncem obsijane jutranje podobe. Ko v prebujajočem se dnevu bosih nog in s fotoaparatom v rokah postopa po mivki in kamenčkih, vdihava zrak, prepojen s kapljicami, v tišini posluša veličastno govorico morja, se zave svoje globoke sreče. Ti (za)ujeti trenutki so tisto, kar ji zmeraj znova potrjuje, da je bilo vredno čez čeri, čez trnje, četudi kdaj skoraj v temi.

SSimono Miklavc se tokrat družimo že tretjič – spoznali smo se ob prelepih podobah trave, lesketajoče se v jutranji rosi, drugič (v prejšnji številki ŠR) smo bili skupaj ob lizbonskih utrinkih, tokrat ob motivih s Fuerte, torej s Fuertaventure (to je en od Kanarskih otokov), kjer se (spet) potepa prav zdaj. Prav od tam nas je dosegla vesela novica, ki jo moramo deliti z vami:

Simona nas 4. avgusta letos, ob 17. uri, vabi v Mladinski center Celje, kjer bo en mesec na ogled njena fotografska razstava, poimenovana (Za)ujeti trenutki. Predstavila nam bo 40 kolažev.

Vabljeni torej v Celje; morda bo prav ta razstava nepozaben drobec v mozaiku vaših počitniških doživetij ...

Lahko bi bilo veliko boljše, lahko tudi slabše

Iz davnega Popotnika se lahko še vedno marsikaj naučimo

Preden sem se lotila te kolumne, sem malo razmišljala o tem, kako lepo bi bilo vedeti, ali sem v dolgih letih sodelovanja s Šolskimi razgledi s katerim od svojih razmislekov vsaj majčkeno pripomogla k boljši obveščenosti o čemer koli. Vsekakor se mi zdi, da v globalni digitalni družbi, v katero se čedalje bolj naglo pogrezamo, dobra obveščenost v smislu resnične objektivnosti in dobronamernosti postaja toliko slabša, kolikor se, paradoksalno, stopnjuje število dostopnih informacij. Piše Jasna Kontler Salamon.

Več »Klik za več!«

Neoliberalna ideologija preoblečena v pravniški jezik

Naš komentar

Ta konec šolskega leta sovpada s koncem politike, ki jo je skoraj štiri leta vodila dozdajšnja vlada. Eden od večjih problemov, ki ga je na šolskem področju pustila v reševanje naslednji vladi, je tudi financiranje zasebnih osnovnih šol. Kot je znano, je ustavno sodišče leta 2014 z večino glasov odločilo, da mora biti javni program, ki ga izvajajo osnovne šole, enako financiran v javnih in zasebnih šolah. S tem je naložilo vladi, da država ta program tudi v zasebnih šolah financira stoodstotno (torej petnajst odstotkov več kot doslej). Ta odločba je presenetljiva iz treh razlogov … Pojasnjuje in komentira Zdenko Kodelja.

, Več »Klik za več!«

Smiselnost šolskih hierarhij

Rutarjeva lekcija

Mineva pol stoletja od obsežnih protestov študentov in delavcev, ki so potekali tako rekoč po vsem svetu. Iz tistega obdobja, ki ga najbolj zaznamuje maj '68, so nam na voljo številni zapisi, ki pričajo, za kaj so se zavzemali in borili. Zanimivo jih je prebirati in se obenem spraševati, kaj se je spremenilo v vsem tem času, zlasti pa je dobro odgovoriti na vprašanje, za kaj se zavzemamo in borimo danes, če za trenutek odmislim ledeno vodo egoističnega preračunavanja ter dejstvo, da se vse, kar je svetega, spreminja v profano. Piše Dušan Rutar.

Več »Klik za več!«

Od promoviranja do agitiranja

Šole na trgu

V zadnjih nekaj letih smo v poklicnem oz. strokovnem šolstvu priča vse bolj intenzivnemu ukvarjanju s promocijo srednješolskih programov in poklicev. »Beseda promocija pomeni vrsto načrtovanih dejavnosti, ki imajo za cilj ustvariti močno prepoznavnost, uveljavitev in pozitivno vrednotenje določenega izdelka, storitve, blagovne znamke, identitete, regije ali države.« (Center RS za poklicno izobraževanje)

Šole, ki so se hočešnočeš nenadoma znašle na trgu in žal zapadle vsem tržnim zakonitostim, so bile prisiljene sprejeti ta izziv in se začeti sistematično ukvarjati s tem, kako sebe in poklice, za katere izobražujejo, predstaviti javnosti v čim boljši luči.Pišeta Julija Fekonja, profesorica pedagogike in nemščine, in Tina Fekonja, absolventka Filozofske fakultete UL.

Več »Klik za več!«

O spreminjanju vrednot

Razmišljanje o tem, kaj je pomembno

Šola je le eno od okolij, kjer se dogajajo vzponi in padci. Šolski uspeh je le eno od meril sreče ali ponosa. Vztrajati ali spremeniti smer poti? Vztrajati na vnaprej postavljenih merilih ali ta prilagoditi okoliščinam? Sprememba je lahko tudi znamenje odločnosti, premišljenosti, pokončnosti, poštenosti … Piše Tereza Žerdin.

Več »Klik za več!«

Pride čas …

Sklepne misli Lučke Lešnik, odgovorne urednice

Pride čas za vse. Prehitevanje se zmeraj ne obnese, včasih je sicer nujno in smiselno, drugič spet nam je lahko v pogubo. A čutimo, kdaj je prav in pravi čas. Pač ko zadeve dozorijo, z nami vred, je pravi čas za odločitve, za dejanja. Veliko dejavnikov vpliva, so zunanji in notranji, in prav ti so predvsem bistveni. Sklepne misli Lučke Lešnik.

Več »Klik za več!«

Ne prezrite

V različnih svetovih človek opravlja svoje dolžnosti in poslanstva in ustvarja vezi in vezi trga ter jih preoblikuje, ko niso več ustrezne. Svetovi.*** Domače naloge. Učiteljevo nujno zlo ali učenčeva zavest o učenju. *** Štrbonclji, kot so v Cankarjevih časih klicali slive, so že od malih nog mamili pisateljeve misli in bili glavni razlog za nabiranje slin v njegovih ustih. Gastronom Ivan. ***Od kitolova k opazovanju kitov. Ste si že kdaj v življenju zaželeli opazovati največje sesalce, ki so se najbolje prilagodili na življenje v vodi? *** Moj razmislek ob obisku živalskega vrta. Za sočutje, prijaznost, sodelovanje.

Pišemo tudi o ocenah, pravzaprav o drugih pomembnih občutkih, ki se jih je dobro zavedati. Spoznajmo, kako so mladi iz Anglije, Poljske in Slovenije pisali pisma, recepte, pesmi … skratka: Beri, piši, jej! V Stuttgartu, čudovito urejenem mestu ob reki Neckar, so dijaki Serš-a Maribor pridobivali dragocene izkušnje. Ali veste, na kaj vse moramo biti pozorni pri uporabi spleta na dopustu? Spoznajte petnajstletnika Maksa (list iz dnevnika), ki nam je za objavo odstopil svojo pesem, svoj rep; pa tudi Elvisa Šahbaza – nas je navdušil s svojim tenkočutnim igranjem in svojo zgoščenko Parenzana blues. Zanimiv je tudi naš sprehod med knjigami, tudi med Aleševimi razglednicami.

* Kaj se je dogajalo sredi maja na Brdu pri Kranju na prvem Nacionalnem forumu o globalnem učenju ter vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj?

* Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji vabi po znanje o EU v multimedijski center Doživi Evropo.

* MIZŠ tokrat o podjetnosti v izobraževanju, o tem, da je Slovenija vodilna država na področju prosto dostopnih izobraževalnih virov in še čem …

* Osnovna šola Beltinci pripravlja jeseni mednarodno konferenco Dejavnosti razširjenega programa v sodobni šoli;Društvo vzgojiteljev dijaških domov Slovenije pa konec tega meseca 48. strokovno srečanje v Strunjanu.

* Oktobra letos bo na Brdu pri Kranju nacionalna konferenca Učeča se profesionalna skupnost.

* Zahvale z lepimi počitniškimi željami vam namenjajo MIZŠ, SVIZ, RIC, CPI, ZRSŠ, CŠOD in Slovenski šolski muzej.

Sproščene počitnice!