Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXI, 7. maj 2010, številka 09

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 9/2010

Belina pod njenim čopičem počasi kopni. V tihem zanosu se prebujajo cvetlice. Iz njene zamaknjenosti se rojevajo tudi podobe. Nekatere med njimi so prepoznavne, spet druge bolj abstraktne, a prav vsako od njih prežema toplina. Njene misli so živopisne. Vesele, živahne in sijoče. Na platnih pričara prebujajočo se naravo, njen neizčrpen navdih.

Profesorico angleščine in francoščine Marinko Grohar Gatnik je gnalo v ustvarjanje že prej, ko je poučevala, čeprav je začela risati šele pred desetimi leti. A želja po ustvarjanju jo vznemirja že vse življenje. Sprva se je hotela vpisati na zagrebško fakulteto za modne oblikovalce, a ker ni bilo štipendije, se je odločila za študij jezikov. A svoji želji je ostala zvesta … Tako se je njena ustvarjalnost razcvetela, njeni šopki kar buhtijo, tudi njene mandale in druge podobe prekipevajo od življenja … Kot barvita pomlad. Tokrat pomladno torej tudi v Šolskih razgledih. Da se do konca predramimo in prepustimo spomladanskemu objemu.

Svetovna prestolnica knjige je v glavah domačinov

Ljubljana je uradno postala svetovna prestolnica knjige 23. aprila letos. Unescov naslov, ki ga je dobila kot najmanjše mesto v tem uglednem mednarodnem projektu, bo nosila do 23. aprila prihodnjega leta. Novi prostori branja in knjig, cenjeni pisateljski gostje, tudi Nobelovi nagrajenci, in novi štirinajstdnevnik Pogledi, žepnice za tri evre in nove knjigarne, omizja in kavarniške debate – mestno življenje bomo to leto listali od lista do lista, kakor veliko knjigo, ki jo skupaj pišemo strastni bralci in prav taki pisatelji … V tokratnem uvodniku Aleš Debeljak o umetniški književnosti, ki uprizarja skrivnostne sile …

Več »Klik za več!«

Prisluhniti predlogom

Za spremembe

Učitelji, zbrani v delovni skupini učiteljev svetnikov, ustanovljeni z namenom dajati predloge, kako zboljšati srednje šolstvo, so konec letošnjega marca pripravili že drugo omizje. Na prvem so predlagali kakovostnejši pouk in izboljšave pogojev za njegovo uresničevanje. Na drugi so kritično pretresli pravilnika o šolskem redu in ocenjevanju, ker so ugotavljali, da omogočata dijakom preveč lagodja, prelaganje odgovornosti, neopravljanje učnih obveznosti ter pretirano odsotnost, kar slabša kakovost učnega dela in njegovih rezultatov, zavira resno in redno učenje ter opravljanje dogovorjenih obveznosti. Dijakom moramo namreč privzgajati rednost, resnost, delavnost, vestnost, natančnost, poštenost, odgovorno sprejemanje posledic svojih ne/dejanj in še marsikaj …

Več »Klik za več!«

Krojači usod

Zdajšnji čas zahteva od staršev, da drugače vzgajajo svoje otroke, kot je bilo to v navadi včasih. Nova energija, ki jo posedujejo mladi rodovi, terja namreč povsem nov odnos, ki je na ravni drugačnih vibracij. Te nas tudi silijo poiskati drugačne rešitve. Otroci potrebujejo drugačno šolo, ki naj bi bila podobna šolanju na domu. Poudarek naj bi bil na disciplini, na negovanju srca, telesa, na spoštovanju čustev in duhovno-duševnega prostora. O vsem tem in o pomenu prave vzgoje razmišlja duhovna velikanka, učiteljica, terapevtka in humanistka Sai Maa. Preberite v novih ŠR, kaj svetuje staršem in učiteljem!

Kako so se likali …

Tokrat predstavljamo dr. Borisa Skalina, agronoma, ki je doktoriral iz ihtiologije ali riboslovja. Skoraj štirideset let je delal v žalskem Hmezadu, kamor je prišel iz Zasavja, potem ko je odslužil enoletno štipendijo in preživel tam večji del svoje mladosti. Po duši je Primorec in ribič. In voda, voda … Ta ga že od nekdaj neizmerno privlači. Misli, da je ljubezen do vode in zemlje dobil z geni in s Sočo … Več v ŠR!

Na preskušnji

Vzgojni načrti šol

Nova razširjena zasnova razmišljanja o vzgoji v osnovni šoli za enaindvajseto stoletje bi morala vsakemu posamezniku omogočati, da odkrije, predrami in obogati svojo ustvarjalnost, spravi na dan zaklad, ki se skriva v vsakem izmed nas. Tako na izobraževanje ne bi več smeli gledati le kot na sredstvo, temveč bi izobraževanje postalo globlje: kot razvoj celovite osebnosti, ki se v vseh svojih razsežnostih uči biti. Tako Alenka Čurin Janžekovič v svojem prispevku, v katerem predstavlja štiri stebre izobraževanja, največ pozornosti pa nameni vzgojnim načrtom šol.

Več »Klik za več!«

Družbena odgovornost ali propad človeštva

April je mesec družbene odgovornosti in v tem znamenju je potekalo tudi delovanje Zavoda Ypsilon. Nekaj članov se je udeležilo predavanja njegove svetosti dalajlame v Mariboru, darovali so kri za prijateljico, ki potrebuje kostni mozeg, sodelovali v akciji Očistimo Slovenijo in vse to zaokrožili z razpravo o družbeni odgovornosti in konceptu univerzalnega temeljnega dohodka. Zanimiva razprava na Škrabčevi domačiji v družbi gostitelja Janeza Škrabca in priznanih strokovnjakov je potrdila, da se mladi zavedajo nujnih sprememb in da se družbena odgovornost začenja pri vsakem posamezniku … Preberite v ŠR!

Tabu tema v srednji šoli

Erotika

Pri poučevanju in vzgajanju je treba poseči tudi po tabu temah. Taka tema je med drugimi erotika. »V tem šolskem letu smo pripravljali dijake tretjih in četrtih letnikov za Cankarjevo priznanje na temo erotike, in sicer smo se trudili interpretirati pesmi iz zbirke Antologija slovenske erotične poezije. Razkril se je nov svet. Koliko idej se je kresalo! Od tega, kako pesniki nekatere erotične motive vežejo na biblijske primere, do sodobnih besedil, v katerih gredo pesniki do skrajnosti in prek erotike spregovorijo o sodobnem, razčlovečenem človeku, ki mu je mar le za užitke,« piše Lidija Butina, ki med drugim razgrinja, zakaj se erotiki v literarnih besedilih ni smiselno ogibati …

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Maturantski plesi so se že poslovili v svojem razkošnem slogu. Mnogi mladi so si po tej svečanosti privoščili nadaljevanje, ki je ponekod pod vplivom alkoholne omame in razgretih glav preraslo v divje nenadzorovano obnašanje. Kaj menijo naši sogovorniki o obnašanju maturantov, njihovi zrelosti, kako gledajo na maturantski ples in četvorko? »Naši učitelji niso bogovi. Ne znajo vsega. Upajo si pogledati v slovar. Pohvalijo nas, nam pomagajo,« je navdušena upokojena profesorica flavte, vnovič študentka. Prav zdaj se dogaja zanimiva zgodba z organizacijo, ki je nastala v burnih časih, ko so takratnega ministra za šolstvo in šport »živalsko« nategnili, da je razpustil Zavod za šport Slovenije. V želji, da ne bi šle vse te dejavnosti, ki jih je vodil omenjeni zavod, rakom žvižgat, so ustanovili organizacijo, ki naj bi reševala, kar se je pač rešiti dalo ... Ob vsem naštetem v novih ŠR še zanimiv komentar Godlja visokega šolstva, vaša razmišljanja o (obveznem) napovedanem in nenapovedanem spraševanju …

Ne prezrite!

Spet je z nami/vami Sviz, ki ob aktualnih dogodkih, novicah, napovedih … seznanja tudi z dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času.

Ministrstvo za šolstvo in šport obvešča, da se izteka rok za oddajo predlogov na Javni razpis nagrad RS na področju šolstva za leto 2010, sredi maja letos bo potekala delavnica Učenje na osnovi (video) iger, Zveza kulturnih društev Slovenije, Društvo za razvoj in varovanje GEOSS-a in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti razpisujejo natečaj za naziv Kulturna šola 2010, CŠOD pripravlja kulturni dan ob stoletnici smrti slovenskega slikarja, impresionista, Ivana Groharja (in raziskujejo Kras), DZS pa predstavlja svoje novosti.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.