Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXI, 8. januar 2010, številka 01

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 1/2010

Privlači ga lepota pokrajine, dramatično pooblačeno nebo, ustvarja kontraste osvetljenih in osenčenih predelov, upodablja prelestno skladnost širokih razgledov … Zgleduje se po fotografski zgodovini, a spogleduje se tudi s slikarskim razumevanjem videnega. Motive išče po vsej Sloveniji, spoznal je Toscano, dvakrat je popotoval celo po Sibiriji. Herman Čater je priznani fotograf, ki je za svoje stvaritve prejel približno 60 medalj doma in v svetu. A bil je tudi – učitelj. Diplomiral je iz angleškega jezika in književnosti. Sprva je ta jezik poučeval, nato pa je do upokojitve delal kot svetovalec na celjski enoti zavoda za šolstvo. Nemirni duh – ukvarja se z alpinizmom, kolesarjenjem, je učitelj pilotov za jadralna letala in tehnike shiatsu – mu je gotovo pomagal, da se je nedavno postavil na noge tudi po težki bolezni, ko so mu zdravniki napovedovali, da leteti gotovo ne bo več mogel. Zmotili so se. Kmalu bo izšla tudi njegova knjiga o zdravljenju, saj želi s svojimi izkušnjami pomagati še komu. Tokrat smo za vas izbrali fotografije iz opusa o naravi. Naj vas navdihnejo in spodbudijo ter predramijo plemenite misli.

Ne za zmago, za prihodnost gre

Klic po spremembi

»Vidimo, kam so nas privedle nepremišljene, enostranske spremembe: učitelji že zelo dolgo opozarjajo, strokovnjaki pa v zadnjem času, da so zamisli o prijazni šoli naredile več škode kot koristi. Seveda izraz prijazna v tem kontekstu enačim s splošno razumljenim pojmom permisivna šola, ki deluje po meri patoloških narcisov, katerim je njihovo ugodje edino in ključno merilo,« razmišlja Jožica Frigelj, članica Odbora za odlično javno šolo. Meni, da tudi zato iskanje prave mere in sredine ne sme biti zgolj v presoji strokovnjakov – teoretikov …

Več »Klik za več!«

O razrednih učiteljih

So učiteljice razrednega pouka dovolj usposobljene za kakovostno poučevanje športne vzgoje? O tem so si strokovnjaki na nasprotnem bregu. V lanskih novembrskih Športnih pogledih je pisec Niko Slana razmišljal tudi o razrednih učiteljih kot tistih, ki poučujejo športno vzgojo. Na zapisano se je odzvala Vesna Štemberger z ljubljanske Pedagoške fakultete, ki temo obširneje obravnava. Njuni prispevki so nato spodbudili k pisanju še športnega pedagoga in učiteljico razrednega pouka. Prvi tokrat predvsem kritično razmišlja o stanju športne vzgoje na razredni ravni, druga pa med drugim išče vzroke za to, da so razredni učitelji glede športne vzgoje tako pasivni in slabo organizirani. Več v ŠR!

Razvijamo zavest o samem sebi

»Strokovnjaki ugotavljajo, da se otroci v Sloveniji skoraj vsak dan srečujejo z nasiljem na cesti, z vsiljevanjem droge. Žalosti tudi dejstvo, da je vedno več otrok trpinčenih in zlorabljenih. In prav tukaj lahko nastopimo učitelji predmeta verstva in etika,« piše profesorica zgodovine in sociologije Vesna Robnik. Poudarek predmeta je namreč v pridobivanju in razvoju zavesti o sebi, svoji identiteti, ciljih in tudi v razvijanju sposobnosti razumeti drugačne ljudi. Učenci bodo tako zmogli kritično in konstruktivno vstopiti v pluralno družbo, še posebej glede na njeno versko in versko-etično raznolikost … Več v ŠR!

Ljubezen živi

V Sarajevu

Profesorica slovenskega jezika s književnostjo in pesnica Manja Žugman Širnik se oglaša iz Slovenskega kulturnega društva Cankar v Sarajevu. To ima namreč dolgoletno tradicijo, saj je bilo kot Delavsko kulturno društvo Cankar ustanovljeno že leta 1934. Materinščini je ostajalo zvesto tudi med zadnjo vojno v BiH. Leta 1993 se je ponovno dvignilo kot feniks iz pepela, ko so meščani slovenskega rodu preživljali najtežje trenutke vojne vihre, bede in trpljenja. A ljubezen do slovenskega jezika je tako močna, da je tudi vojna ni mogla zlomiti …

Več »Klik za več!«

Malo domišljije, a veliko veselja

Eden od izzivov učitelja tujega jezika je, kako motivirati učence za pisanje. Spletnik (blog) je možnost, ki jo ponuja informacijsko-komunikacijska tehnologija (IKT), saj učence vedno pritegne delo z računalnikom. V začetku lanskega šolskega leta je Breda Ulčnik oblikovala dva spletnika – za angleški in španski jezik – z namenom, da popestri pouk in hkrati omogoči učencem utrjevati bralno in slušno razumevanje ter pisno sporočanje na drugačen način … Preberite v novi številki Šolskih razgledov!

Provokatorji

Olga Paušič živo opisuje, kako so bili njeni devetošolci še teden dni po božično-novoletnih praznikih povsem mlahavi, nezainteresirani, nekatere je oplazila nenavadna apatija, zaradi katere so prenehale miselne funkcije in tudi želja po tekmovanju je izpuhtela, kdo ve, kam. Bilo je kot v mavzoleju: ona vneto govori, skupina pa mrtvoudno zeha. A tako ne gre! »Vstanite, prosim,« sem rekla odločno na začetku 67. ure slovenščine. Čudno brezosebno so se spogledovali, vstajali pa tako nemarno, kot če bi bili brez vseh življenjskih sokov v telesih ...

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Ob visokem jubileju našega/vašega časnika (šestdeset let!) skupaj z nami razmišljate, kaj vam/nam pomenijo Šolski razgledi - v uvodniku tudi dr. Janko Muršak. Pobrskali smo tudi po starih Šolskih razgledih in za vas izbrali nekaj odlomkov … Darko Štrajn piše o dveh kulturah, in sicer “hebrardovski” in “hoggartovski”. Šolo pa vidi kot ustanovo, v kateri se lahko na eni strani spoprimemo s tabloidno množično kulturo in hkrati pospešimo ves veletok znanja.

Naša kolumnistka Jasna Kontler – Salamon v ponovoletni številki ŠR razmišlja o neupravičeni zlorabi študentskega dela, a se tudi sprašuje, ali si lahko privoščimo brezposelne z doktorati. Očitno ne drvijo po bregu navzdol le naši smučarji, marveč tudi šolarji. Žal. Tako vsaj kaže mednarodna raziskava Timss za gimnazijce. Tudi dopisovanje o delovnem času v vrtcu kar ne pojenja – očitno žgoča tema, ki se ji namenja premalo pozornosti. Spet smo na sledi »tatovom«. Dr. Slavko Cvetek razkriva, da se je namreč zgodila kraja v trgovini s pedagoškim porcelanom – učiteljske kompetence so izginile neznano kam, sociolog mag. Bojan Macuh pa se sprašuje, ali bo dr. Anton Stres stresen za slovensko šolo … A to še ni vse!

Ne prezrite!

Z nami je spet Sviz, ki med drugim obravnava starejše delavce in njihovo zaščito, sprašuje se, kam po krizi, napoveduje kar nekaj pomembnih dogodkov …

Šola za ravnatelje vabi na XIV. strokovni posvet Vodenje v vzgoji in izobraževanju – Izzivi vodenja za raznolikost, založba DZS na pedagoške delavnice in predstavlja svoje novosti, CŠOD pa se tokrat oglaša iz doma Kavka na Livških Ravnah, kjer so sprehodi nepozabni.

Nagrajenci, iskrene čestitke!

Dragi razgledovci! Ponovno ste nas prepričali, da ste res navdušeni reševalci križank! Zmeraj nas zasipate z rešitvami. Prelistajte novo številko Šolskih razgledov in preberite, ali ste med nagrajenci (dvajsetimi) in torej prejemniki knjig in zgoščenk.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.