Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXI, 4. junij 2010, številka 11

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 11/2010

Letošnjo pomlad so Moskvo preplavile tudi živopisne podobe in utrinki iz Slovenije. Predvsem pa je tamkaj zavela neustavljiva ustvarjalnost … Iz likovnih del in računalniških grafik se je zrcalilo veselo pričakovanje. Vonj po potovanju. Barviti pogovori. Ptice na prostosti, tihi odmev glasbe in gasilske sirene. Cvet in čebelica na njej. Tudi športniki so obstali v času, ko jih je umetnik umestil na svoje računalniško platno … A to so le iztrgani drobci iz stvaritev mladih umetnikov iz Vzgojno-izobraževalnega zavoda Frana Milčinskega Smlednik. Vzbudili so veliko pozornosti in poželi priznanja svetovne strokovne javnosti …

Izbrali smo nekaj slikovitih in športno navdahnjenih računalniških grafik. Tik pred svetovnim nogometnim prvenstvom smo z njimi obarvali tokratne Šolske razglede. Da se tudi vas dotakne neustavljivi ustvarjalni žar …

Obtožujem

Aktualno razmišljanje

Najlaže je obsoditi. In pozivati k odgovornosti dijake ter študente po ludističnem napadu njihovih članov na parlament. Tistih seveda, ki jim je za pripadnost mar kot za lanski sneg. Dosti teže se je vprašati po resničnih vzrokih, po grehih, preden vržemo svoj prvi tlakovec.

Pustimo pametovanja brihtnih akademskih glav, da ni šlo za nič posebnega, ker so sama po sebi del problema, nevredna polemike. Na nek prekleti dan je sebičnost linčala moje zaupanje, mojo zastavo dobrega, mojo vero v mlade. Prav tiste, ki naj bi, kako ironično, ustvarjali boljši svet. In s to žalostjo, večjo od Rusije v mojem srcu, bodo morali živeti. Tako Marko Špolad, ki tokrat obtožuje ljudske odposlance, šolski menedžment, medije, zahodno pedagoško paradigmo …Preberite, zakaj!

Več »Klik za več!«

Geopolitično prikrojevanje

Boris Lipužič razmišlja o nikoli do konca razrešenih nasprotjih. Vprašuje se, do kdaj bo še odprta Pandorina skrinjica na zahodnem Balkanu. Bo kosovski gordijski vozel končno razvozlan v prid miru na Balkanu? Meni, da nekateri dogodki v zadnjem času ne zbujajo optimizma. Denimo, pred nekaj tedni se je v Tirani pojavila prenovljena ideja o »veliki Albaniji«. V knjigi Program za naravno Albanijo je opisan predlog za nastanek skupne države vseh Albancev na ozemlju zahodnega Balkana … Več v ŠR!

Dades - dolina 100 kazb

Kakšno jutro! Sonce še ni vzšlo, tako so bile sipine temno rjave, skoraj črne, a tako mirno je bilo vse okrog nas, da bi se človek lahko počutil osamljenega. Povzpeli smo se na sipine, vsaka se je zdela višja od prejšnje. Zelo prijetno je bilo hoditi bos po hladnem pesku, ki se je kot pršič zmuzljivo pretakal med prsti nog, drsel svojo pot, ostale so pa zanimive sledi … In kakšen hotel! Bil je kot iz Tisoč in ene noči: povsod zastrte svetilke, veliko preprog, krasni berberski ornamenti na stenah, tople barve, skratka, razkošje do stropa! In naša soba! Velika, prostrana, polna okrasja, velike, široke in že na pogled udobne postelje, kopalnica z modrimi brisačami in bakreno kopalniško opremo, okna, okrašena z umetelno kovanimi mrežami … Olga Paušič in skrivnostni Maroko …

Več »Klik za več!«

Besedo imajo starši

Učbeniki

»Na sestanku Sveta staršev sem poročala o srečanju z ministrom za šolstvo in šport v Ljubljani. Minister nam je, predstavnikom staršev, namreč naročil, naj izvedemo pritisk na ravnatelje šol, da bi pri naročanju učbenikov in delovnih zvezkov naročali manj gradiva (zmanjšanje do 20 odstotkov). Ob tem se je razvila zelo burna razprava in starši smo sklenili ministru in javnosti sporočiti, da pot, kako doseči zmanjšanje števila učbenikov in delovnih zvezkov, ni prava …« O tem Marta Lipovec.

Več »Klik za več!«

Po sredini srca

Ena izmed poti, kako priti do sebe, je tudi ta, da se zazremo v obraz drugega. Navsezadnje smo bitja odnosa. Ta je namreč nekaj temeljnega. Kajti vse, kar smo, smo prejeli iz odnosa. Slednji nas tudi drži pokonci, iz njega črpamo moč, navdih … Če smo ujeti v nezdrav odnos – bodisi doma ali v delovnem okolju –, bo naše pristno navdušenje kmalu splahnelo, tudi zaupanje se bo skrhalo, zavelo bo mučno ozračje. Kako to spremeniti? Dr. Jože Bajzek z Inštituta za sociologijo v Rimu predstavlja sedem temeljnih načel, ki pomagajo zboljšati odnose med učitelji. Preberite v ŠR!

Tereza Žerdin odgovarja

Katka je deklica z drugačno levico. Manjkata ji dva prsta, od preostalih pa je eden zelo debel. Takšna se je rodila. Navadila se je tega in je povsem samostojna. Sebe sprejema in doslej res ni bilo težav, tudi v vrtcu ne, saj so se je privadili. Je pa mati opazila, kako se je deklica tepla po svoji levi roki. Na vprašanje, zakaj to počne, je odgovorila, da je jezna, ker ji prstka ne zrasteta … Več v ŠR!

Kaj smo še pripravili za vas?

Ali dosežki na maturi še vedno posredujejo dovolj zanesljivo informacijo o znanju dijakov in tudi o tem, kaj to znanje v resnici pomeni? O tem v uvodniku Marjan Šimenc. Mednarodna znanstvena konferenca v Žalcu, tokrat o opismenjevanju učenk in učencev ter pismenosti mladih in odraslih, je med drugim postregla s predavanji in razpravami, ki so odpirale vprašanja zasnove začetnega opismenjevanja v devetletki … Poraja se tudi vprašanje, ali od prvošolcev res ne kaže zahtevati poznavanja velikih tiskanih črk? O tem Mojca Kovač Šebart.

Na enem od posvetov o gimnaziji so poudarili, da je prenova gimnazijskega programa nujna. Baje so se s tem strinjali vsi razpravljavci. A eden od njih, Andrej Adam, pravi, da ni povsem tako … Z Jasno Kontler Salomon lahko delite navdušenje nad sklepnim delom tekmovanja Challenge Future (Izziv prihodnosti), ki je povezalo mlade na Bledu, in nad prireditvami v sklopu projekta Sožitje med kulturami – poti do medkulturnega dialoga, nad katerim je budno oko dr. Dragana Potočnika, zgodovinarja, literata in svetovnega popotnika, docenta na filozofski fakulteti v Mariboru; v novih ŠR še poročila s sej strokovnih svetov, izkušnje iz prakse o delu z neumetnostnimi besedili, o tem, kako Ločani spoznavajo Ciper in kako so Celjani poskrbeli, da bo tudi svet spoznal njihovo knežje mesto … Kaj imajo skupnega domsko glasilo, potrošništvo, Erich Fromm in njegovo pojmovanje biti in imeti ter nekdanja soustvarjalka Šolskih razgledov Dominika Prijatelj? Preberite v Listu iz dnevnika! V rubriki Klic po spremembi pišemo o novi igralno-športni kulturi, Mateja Žvokelj Kostanjevec piše o sodobnem učitelju, ki je stalno v minusu, stalno na lovu, stalno dolžan, Niko Slana tokrat o prostovoljcih v športu, še izkušnje učiteljice 50+, ki se je odločila, da ne gre več v šolo v naravi, tudi zaradi menopavze

Ne prezrite!

Z nami je spet Sviz. Tudi tokrat prinaša sveže novice, svetuje iz pravne pisarne, objavlja razpis za štipendiji …

CŠOD razkriva pestrost slovenskega govora. Preberite, kako učenci v šoli v naravi vrstnikom iz različnih krajev ponosno predstavljajo posebnosti njihovega narečja … Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) vabi k sodelovanju v pobudi Evropsko jezikovno priznanje, DZS pa predstavlja svoje novosti.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.