Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXI, 19. marec 2010, številka 06

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 6/2010

Včasih je daleč čisto blizu. In včasih tudi preteklost skorajda oživi, tako da postane nekdaj zdaj ... V teh mesecih je z nami Armenija. Armenija od blizu.

Tako so poimenovali festival kulture in umetnosti prireditelji v Cankarjevem domu (več na strani 8). Festival je vpeljala odlična kulturnozgodovinska razstava Armenska tradicija med svetom in svetim s kar 62 izjemnimi eksponati armenske cerkvene umetnosti iz obdobja med 12. in 19. stoletjem – z obrednim posodjem, zavesami, pregrinjali, liturgičnimi oblačili, predvsem pa tudi z enkratnimi kamnitimi križi ali iz kamna izklesanimi pomniki, ki jih imenujejo hačkarji (so iz 12. in 13. stoletja). Na ogled so tudi ženska nacionalna oblačila in razkošen nakit. Mnogi razstavljeni predmeti so še zlasti dragoceni zaradi datumov, vpisanih v armenski pisavi … Nekaj dragocenih podob tudi za vas v teh Šolskih razgledih. Več o tem v prispevku POMLADNO ODKRIVANJE

Več »Klik za več!«

Preobremenjeni s togim

Dr. Janeza Kolenca s Pedagoškega inštituta je k pisanju spodbudila navedba v dnevnem časopisju, da je politični cilj ministra dr. Igorja Lukšiča 20-odstotno skrčenje obsega učnih načrtov v devetletki. Zato predstavlja nekatere rezultate dozdajšnjih empiričnih raziskav o obremenjenosti učencev z učenjem. Napredek v učenju je mogoče pojasniti le z empiričnimi preskusi, ki morajo biti zamišljeni tako, da bodo reševali vprašanje sistematičnega vrednotenja veljavnosti mišljenja. Torej vrednotenja razvoja znanosti, modrosti, znanja in učenosti same … Več v ŠR!

Vsak dan nova dogodivščina

študij v tujini

»Ko je prišel dan odhoda, začuda nisem čutil nobene žalosti ali strahu. Še zadnji pozdrav na železniški postaji, zadnji nasmeh objokani materi in vlak je odpeljal. Po 23 urah je vlak prispel v Aarhus, Danska. Tako je bilo pred leti. In zdaj? Po zaslugi študija v tujini sem postal popolnoma neodvisen in samostojen, zaupam vase, da lahko dosežem vse, kar si želim, če se le dovolj potrudim ...,« povzema svoje dragocene izkušnje Mark Truden.

Več »Klik za več!«

Med navdušenjem in zavistjo

sladkogrenka primerjava

Na obiskovalce iz držav z manj razvito knjižničarsko tradicijo ponudba Britanske knjižnice naredi precejšen vtis. Pa ne gre le za običajno navdušenje marginaliziranega provincialca na ponudbo v belem svetu. Nasprotno. Gre za premišljeno primerjavo, ki ob precejšnji zavisti sproža tudi precej boleč spomin na neprimerljive oz. na neurejene razmere v domačem okolju. Izjemni pogoji za delo v Britanski knjižnici marsikaterega Slovenca spomnijo na vse prelomljene obljube v zvezi z novo nacionalno/univerzitetno knjižnico v Ljubljani … O tem dr. Oto Luhtar.

Več »Klik za več!«

Na rob nadaljevanki

Dr. Barica Marentič Požarnik se loteva učiteljevih kompetenc. »Ob spremljanju mojstrsko, prav dramatično napisane nadaljevanke dr. Slavka Cvetka o amputaciji učiteljevih kompetenc na straneh štirih številk Šolskih razgledov sta me vznemirili zlasti vprašanji, na kateri še zdaj ne vem odgovora. Prvo: kako to, da na te zapise, na problem, ki ga odpirajo, ni bilo nobenega pravega odmeva? Z vprašanjem toplih malic je očitno mogoče pri nas bistveno bolj razburkati pedagoško javnost kot pa z vprašanjem, kako opredeljujemo značilnosti »dobrega učitelja«. In drugo: kakšen je bil motiv Komisije za izobraževanje učiteljev in pedagoške vede pri Svetu RS za visoko šolstvo, da je tako zelo osiromašila seznam učiteljevih kompetenc … » Preberite v ŠR!

Učiteljica s petelini

utrinek iz Srbije

Prvi šolski dan. Kar nekaj prvošolcev bo posedlo v šolske klopi, a s seboj niso prinesli šolskih torb. Namesto teh ima vsak svojo pleteno košaro in v njej prekrasnega petelina. Ti povsem mirno in dostojanstveno zrejo iz svojih košar. Kot bi pred tem pomembnim dnem hodili v uk leta in leta in kot bi s svojo držo hoteli še bolj poudariti svečanost dogodka. V uk so res hodili. K hiši so namreč prišli ob rojstvu vsakega otroka. Da bi ga ta na svoj prvi šolski dan podaril učiteljici … Sliši se precej neverjetno, a v vojvodinski vasici v Srbiji to tradicijo še zmeraj ohranjajo.

Več »Klik za več!«

Ozaveščeno postavljanje temeljev

Vzgojiteljice in učiteljice ob svojem delu sprašujejo tudi, kako lahko še zboljšajo pedagoško delo, da bi otroci razvijali kompetence, učinkoviteje pomnili vsebine ter čim bolj dosegali t. i. raven funkcionalnega (uporabnega) znanja, predvsem pa bili motivirani za učenje v šoli in zunaj nje. Dr. Mojca Juriševič predstavlja enega izmed dostopnih programov za spodbujanje učenja, ki sledi tem ciljem. To je NTC-program učenja, ki temelji na spoznanjih o razvoju in delovanju možganov: vzgojitelje in učitelje sistematično usmerja k tistim igralnim dejavnostim z otroki, ki še posebno dobro vplivajo na nastajanje in utrjevanje možganskih povezav (t. i. sinaps med nevroni) v obdobju njihovega najintenzivnejšega razvoja od rojstva do približno desetega leta starosti.

Kaj smo še pripravili za vas?

Že 25 let je od prehoda višješolskega pedagoškega izobraževanja na štiriletni univerzitetni študij. Za profesionalnost učitelja je šlo takrat, ko smo dosegli univerzitetno stopnjo in se veselili velikih vizij slovenskih pedagogov. Kaj bi oni danes pripomnili k doseženemu, se v tokratnem uvodniku sprašuje Franci Pivec, nekdanji šolski minister … Mojmir Mosbruker med drugim ugotavlja, da imamo kopico mladih, nezadostno usposobljenih učiteljev, ki ne znajo pripraviti, izpeljati in evalvirati pouka tako, kot bi ga morali … Mnogi, ki so jo poznali, so jo zelo spoštovali, ljubili in doživljali kot izjemno osebnost. Pa ne le zato, ker je bila materinska, mila in ker je imela prekrasne temne oči … Predstavljamo Mario Montessori. Niko Slana udarno in jedrnato razmišlja o smučanju tam zunaj, kjer je adrenalina največ. Ujeli smo utrinke iz vsakdana Erice Johnson Debeljak, pisateljice, prevajalke in publicistke, Brite Bilač, vrhunske atletinje in nekdanje evropske prvakinje, ter Vesne Selan, pravnice, turistične vodičke, učiteljice, plesalke … Ob knjigah in glasbi se potepamo tudi po Armeniji. A to je le nekaj drobcev iz tokratne številke. Dragi razgledovci, čakajo vas morda še prav zanimiva presenečenja

Ne prezrite!

Zavod RS za šolstvo tokrat napoveduje strokovne posvete, mednarodni kongres dijaških domov, tekmovanja …, Šola za ravnatelje pripravlja strokovni posvet in objavlja razpis za profesionalno usposabljanje strokovnih delavcev za kompetenco učenje učenja, Društvo Ravnatelj razpisuje priznanja PRIMUS za leto 2009, Založba Rokus Klett predstavlja svoje novosti, v tej številki Šolskih razgledov pa boste našli kar nekaj razpisov za prosta delovna mesta.

Pohitite! Še je čas, da se prijavite na fotografski natečaj o energiji in da se pridružite projektu Energetsko varčna šola, učitelji in mentorji pa se lahko udeležijo delavnice o energetskem knjigovodstvu. Več o ponudbi podjetja GEN energija preberite v tokratni številki Šolskih razgledov.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.