Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXI, 5. februar 2010, številka 03

Vsebina časnika Šolski razgledi številka 3/2010

Življenje je polno odločitev. Ene so bolj pomembne, druge manj, a izbira poklica je zagotovo ena pomembnejših. Čez teden dni bodo mnoge šole in fakultete odprle vrata in mlade seznanile, kaj jim ponujajo.

Tudi štiriindvajsetletna Urša Skoberne iz Ljubljane se je pred leti odločala, kam … Po gimnaziji je izbrala študij slovenskega jezika in književnosti (prav te dni ima zagovor diplome) ter splošnega jezikoslovja (diplomsko delo že nastaja) na Filozofski fakulteti. Študij ji je všeč, pa tudi vse drugo, kar počne. Zelo rada ilustrira – celo že nekaj otroških slikanic je ustvarila, likovno je opremljala nekatere študentske revije, oblikovala različne znake. Rada prepeva, veliko planinari, še več: čez poletje je planina nad Bohinjem njen drugi dom …

Z zgodbo, ki se vije skozi Uršine ilustracije – te tokrat krasijo Šolske razglede –, spoznajmo mlado prihodnjo učiteljico, seveda tudi razgledovko … Morda si bo s to domiselno predstavitvijo (podrobno si jo oglejte in tudi preberite) našla celo svoje prvo delovno mesto! Zanjo držimo pesti tudi v uredništvu ŠR!

Minister »minus 20 odstotkov«

»Čeprav so učni načrti osnovne šole po dobrem desetletju zagotovo potrebni posodobitve, zelo verjetno pa tudi strokovne prenove in revizije v njih zapisanih učnih ciljev, ne smemo pozabiti, da so ti dokumenti steber šolskega dela.,« opozarja dr. Mojca Kovač Šebart. Njihove spremembe zato terjajo najprej strokovno evalvacijo, šele na tej osnovi pa je mogoče oceniti, kje in kako jih je treba spremeniti – skrčiti ali razširiti. Nedomišljeni posegi vanje zagotovo vplivajo na kakovost šolskega dela. Preveč usodno, da bi na njihov račun z minus dvajsetodstotnimi izjavami kratkoročno nabirali politične točke …

Več »Klik za več!«

Zakonu na pot

Javna razprava o osnutku predloga Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami bo potekala do marca letos. Ministrstvo za šolstvo in šport je delovno različico predstavilo javnosti že decembra lani, o njej pa so nato januarja letos razpravljali pedagoški strokovnjaki in opozorili na vrsto pomanjkljivosti. Razpravo smo predstavili v prejšnji številki Šolskih razgledov, tokrat pa vam še podrobneje predstavljamo poglede in opozorila strokovnjakov, ki bi jih bilo dobro upoštevati ob snovanju zakona. Več v ŠR!

Se cenimo dovolj?

»… Namesto da bi prisluhnili drug drugemu, si pomagali, bomo sami sebe razvrednotili. Kako naj si potem vrnemo ugled v družbi, med starši, učenci, če sami svojega dela ne cenimo dovolj, če ne znamo spoštovati dela kolegov in kolegic v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, na fakultetah?« Tako se sprašuje profesorica Mirjana Jelančič in ugotavlja, da bi bilo bolje, če bi učitelji združili moči, znanje, izkušnje in voljo. Pozitivne spremembe bi dosegli tudi z manj birokracije in več razpravami o poučevanju, znanju, vzgoji in vrednotah. Preberite v ŠR!

Spremembe so stalnica

Ob beli knjigi

V zadnjem času se v medijih pogosto pojavlja problematika s področja šolstva. Načrtujejo se spremembe zakonodaje, oblikujejo se razne pobude in predlogi civilnih združenj in posameznikov oz. posameznic, ki ministru delijo nasvete, kaj in katere spremembe so nujne, da se šolski sistem ne bo zrušil. Borut Chwatal opozarja, da gre predvsem za pavšalne ocene stanja in parcialne predloge sprememb. To tudi utemelji, ozre pa se tudi v preteklost, ko je pred petnajstimi leti (1995) izšla Bela knjiga o vzgoji in izobraževanju v RS.

Več »Klik za več!«

Kulturni razgledi

V tokratni številki Šolskih razgledov smo veliko pozornosti namenili kulturi. Ob našem velikem kulturnem prazniku smo za vas zbrali nekaj duhovitih in izvirnih misli, ki so se porodile učencem pri pouku slovenščine, objavljamo tudi zanimive prispevke, v katerih razkrivamo raznolike kulturne poglede. Tako boste v tokratni številki našega/vašega časnika našli povsem svežo prilogo KULTURNI RAZGLEDI. In kaj vam ponujajo?

Hrepenenje po svobodi

Garažni ženski pevski zbor kombinat

Zelo nenavadno in posrečeno se je v pomladni noči pred dvema letoma porodila zamisel o ženskem pevskem zboru. A ne o vsakdanjem. Nekaj deklet se je zmenilo, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta …. A dekleta v rdečem in črnem razodevajo veliko več kot le napev pesmi. Spoznajte kombinatke!

Več »Klik za več!«

Prepuščeni samim sebi

Med indoktrinacijo in izobraževanjem

V pogovoru nam dr. Gregor Tomc predstavlja svoje poglede na to, kakšno vlogo ima slovenska šola pri oblikovanju estetsko zakompleksanih ljudi, kaj je narobe s poukom umetnosti in kakšen bi moral biti, zakaj jemati resno različne oblike popularne kulture, kako jih umestiti v izobraževalni program ... Ob tem poudarja, kako nepravična in nedemokratična je zdajšnja kulturna politika, ki podpira predvsem visoko kulturo, zelo malo pa moderno urbano. Morda je to za marsikoga samoumevno, a sogovornik prepričljivo ponazori, zakaj to ne drži.

Več »Klik za več!«

Kaj smo še pripravili za vas?

Prihodnje študente in dijake se v teh dneh lotevajo posebna občutja, nekakšno predvpisno vznemirjenje. Elido Bandelj se v tokratnem uvodniku sprašuje, kam se bodo podali in kako bodo tlakovali začetek svoje poklicne kariere. Še zlasti zdaj, ko se ves svet spoprijema z recesijo in s težavami na trgu dela. Naša kolumnistka Jasna Kontler – Salamon piše o posnemanja vrednih izkušnjah, sprašuje se, ali so škandali le praske, ki ne ogrožajo dobrega jedra naših univerz, in ugotavlja, da se čudeži lahko zgodijo povsod. Predstavljamo glasbenega virtuoza Marka Hatlaka, ki prihaja s harmoniko tudi k vam, za vas smo zbrali še nekaj pojasnil o športni vzgoji in razrednih učiteljih, zanima nas tudi, ali vdira ameriški duh tudi v naše šole … Mojca Belak se je v prejšnjih ŠR spraševala, kaj bi porekla Marija Terezija o ..., tokrat pa njen članek na veliko komentirajo naši forumovci. A to še ni vse! Športni pogled, Modre misli …. in še kaj za vas!

Ne prezrite!

Spet je z nami Sviz. Poleg aktualnih dogodkov pri nas in drugod po svetu piše še o solidarnosti, ki ne pozna meja, iz pravne pisarne pa tokrat podrobno o rednem letnem dopustu in dopustu v primeru porodniške odsotnosti.

DZS predstavlja svoje novosti in vabi na strokovno srečanje, namenjeno osnovnošolskim predmetnim učiteljem. CŠOD se tokrat oglaša iz najvišje ležeče slovenske primorske vasi, v kateri se nahaja dom Vojsko. Tako odmaknjeni od civilizacije učenci spoznavajo osamele kmetije, neokrnjeno naravo in trdo življenje.

Ugodnosti SAMO za razgledovce!

Vsi naročniki (fizične osebe), stari in novi, lahko pri vseh TWinovih potovanjih in izletih uveljavljate 10-odstotni popust. Razgledovci imate 10-odstotni popust tudi pri nakupu vseh knjig, ki jih izdaja Študentska založba. Obiščite njeni knjigarni Tranströmer in Podmornica.