Rdeča nit v Sandrinem Dratu

Spoznajmo umetnico, oblikovalko nakita

Sandro sem spoznala pred leti. /…/ Spomnim se iskrivih oči, širokega toplega nasmeha in tistega odprtega primorskega čao. Tedaj je še nisem znala umestiti, saj sem komaj odkrivala to naše ljubo obmorsko mesto in začela navezovati prve stike. A v tem okolju te domačini kaj hitro začno pozdravljati, sprejmejo te medse, četudi si od drugod in prihajaš le občasno. Postopno sem spoznavala čedalje več domačinov in za Sandro Kocjančič kmalu ugotovila, da je prav ona lastnica galerije nakita, pred katero se rada ustavim in občudujem izložbo.

Za otok nakita

Rojena v Kopru si je družino ustvarila v Izoli, kjer je zdaj njen dom, tukaj deluje in ustvarja. Želi si, da to mesto, nekoč otok, postane prepoznavno tudi po nakitu, da se razvije v nekakšen otok nakita. Njena galerija Drat daje že tako umetniški Ljubljanski ulici poseben pridih. Ne gre le za atelje, v katerem prepleta in spleta žice in žičke (torej drat, kot rečejo žici Primorci), je tudi razstavno-prodajni prostor, občasno prizorišče družabnih, umetniških in kulturnih dogodkov. Tako smo tam lansko pomlad lahko občudovali makedonski rubin, vpet v sodobni nakit. Razstavljali so slovenski in makedonski oblikovalci ter predstavili svoje prstane, broške, verižice in še kaj, vse to iz srebra, zlata, usnja, bakra, plastike, akrilnega stekla in drugih materialov, ki so jih vsak po svoje izvirno obogatili s tem trdim, po barvi pa nežnim malinovo rožnatim kamnom z edinega nahajališča rubinov v Evropi.

Obisk priznane modne oblikovalke

Konec lanskega leta pa je Sandra odprla vrata svoje galerije 4. mednarodnemu bienalu sodobnega nakita Filo rosso, kar pomeni rdeča nit. Povezala se je namreč s čezmejnimi Miljami, od koder projekt izvira, in tako tudi v svoj kraj privabila kar 80 umetnikov z vsega sveta. Še posebno je ponosna, da je bila botra te prireditve španska modna oblikovalka Agatha Ruiz de la Prada. Priznana gostja iz modnega sveta je bila nad omenjeno prireditvijo navdušena tudi zato, ker je hkrati potekala v dveh državah. Med dogajanjem je Sandrina galerija žarela v rdeči barvi. Poleg nakita z obilico rdeče, povezanega in prepletenega z rdečo nitjo, je ozračje igrivo poživila še množica rdečih balonov. To je špansko modno oblikovalko, ki obožuje barve in drzne kombinacije v vsakdanji modi in življenju, še dodatno očaralo; tako zelo, da je Sandro Kocjančič celo povabila, da bo zdaj izdelovala nakit k njenim modnim kolekcijam …/…/.

Iskalka novega

Predana oblikovalka nakita se je z veseljem spoprijela z novim izzivom, saj jo od nekdaj zanima prav iskanje novega, spoznavanje novih smeri. Sicer večinoma izdeluje zelo nosljiv nakit, a še bolj od tega jo mikajo kosi nakita, ki so pravzaprav umetniške skulpture. /…/ Tudi priljubljeni pevki Josipa Lisac in Tinkara Kovač si včasih radi nadeneta kakšen kos nakita izpod spretnih Sandrinih rok, za nastope seveda tistega drznejšega.

Pred dnevi sem spet zavila v Sandrino galerijo, zvabili so me lahkotni zvoki jazza in nežen rožmarinov vonj, ki je preplavljal prostor. Zatopljena v štetje zank je s kvačko v roki spletala fino tenko žico. Le kaj bo nastalo? To ve le Sandra. Ali res? Namuzne se in pove, da se ji ideje največkrat porajajo kar sproti, med delom. Le slediti jim mora ...

LUČKA LEŠNIK