BITI ali IMETI

Komentar

Po motivacijski teoriji Ericha Fromma ljudje delamo v glavnem iz dveh razlogov – eni zato, ker bi radi nekaj imeli in so zato usmerjeni k pridobivanju materialnih dobrin, drugi pa zato, ker bi radi nekaj bili, se radi uveljavljajo, dosegajo ugled v družbi. Ta teorija in druge nam skušajo razlagati, katere lastnosti dela vplivajo na vedenje ljudi in kaj jih motivira.

Zdaj, ko je več kot desetina prebivalstva v Sloveniji brezposelna, med njimi skoraj četrtina mladih, večinoma visoko izobraženih, je omemba motivov za delo odveč in skoraj cinična.

Čeprav je zanimivo, da dobi v teh predprazničnih dneh, če se podamo na ulice našega glavnega mesta ali zaidemo v kakšen večji nakupovalni center, besedica IMETI kljub krizi in naraščajoči revščini povsem drugačen pomen. Iz vsakega izložbenega okna nas namreč nagovarja potrošništvo. /…/

V sončnem dnevu se sprehajam po enem od naselij našega mesta (po številu zasebnih hiš smo najbrž prvi na svetu) in občudujem prenovljene fasade, visoke ograje okrog negovanih vrtov, preštevam število in znamke luksuznih avtomobilov, parkiranih pred hišami … Kdaj ste nazadnje videli na naših cestah dobro staro 101, fiata, katrco? Lepo vas prosim, če nimate vsaj vsaki dve leti novega avtomobila, velikanskega LCD TV sprejemnika, najnovejšega računalnika oz. dlančnika ali kako se že imenujejo vse te sodobne tehnološke igračke, nove fasade, strehe in sodobnih oken …, ste nesposobnež ali pa revež?! Imeti, imeti, imeti. Čim več, tem bolje. In tudi znane znamke vseh teh stvari niso nepomembne.

Porečete, kje da živim in ali sploh pogledam kdaj še kam ven iz našega glavnega mesta, po naši deželici, v odročne kraje, denimo v Prekmurje, na Koroško … Da, gledam! In na prvi pogled revščine in bede res ne vidim! Slovenci jo znamo odlično skrivati, skoraj vsaka druga hiša je podobna tisti »Potemkinovi«, ko se ne ve, kaj se skriva za lepo fasado. Slovenci smo tudi pridni, to je splošno znano, zato se kar znajdemo … Videz pa vara. /…/

Ne prevara pa me pogled na propadajoča in prazna tovarniška poslopja, zaprte propadle trgovine in podjetja. In ne prevarajo me razni »klici na pomoč« in »botrstva«, ki jih je vedno več tudi v medijih. Besedica »imeti« ima pri teh klicih na pomoč povsem drug pomen, ker gre pri mnogih v resnici za preživetje, za »biti«.

Morda boste bralci ogorčeni. Vendar me marsikdaj pri tem, ko poslušam izpovedi mam v oddaji »botrstvo« po radiu, pa le nekaj moti. /…/ Slovenci smo sicer zelo radodarni, dobrodelni koncerti in razne prireditve za pomoč potrebnim se še posebno v predprazničnih dneh kar vrstijo. Radi pomagamo, rešujemo mnoge, še posebno tiste, ki bi jim morala priskočiti na pomoč država. So to res dolgoročne rešitve ali pa le začasno celimo rane in krpamo vedno večje luknje, tudi tistih, ki bi z nekaj več volje in energije lahko to storili tudi sami?

Jezi me, ker je materialno razmišljanje del naše vzgoje in ker se je vrinilo v vse pore našega življenja. Jezi me, ker premalo govorimo in razmišljamo, kako se znebiti vse te kapitalistične IMETI navlake in jo zamenjati za BITI: človek, ustvarjalen, vedoželjen, dober, pozoren, prijazen, strpen, skromen, ljubezniv, razumen, pošten, radodaren; ne grabežljiv, ne pohlepen, ne koruptiven. Solidaren …

/…/

Revščina nam danes kaže dva obraza: tistega v pravem pomenu besede in tistega, ki je revščina našega sistema izrojenih vrednot.

Fromm mi gotovo ne bi zameril, ker sem tako metaforično zlorabila njegovo dobronamerno teorijo. In da ne pozabim: letos bom namesto nakupa novoletnih daril, darovala za …

IDA SREBOTNIK