Domov - > eŠR ->

Po Trubarjevi poti

23.11.2012, avtor: Marija Volf, mentorica, napisal devetošolec Martin Šterk / rubrika: utrip

Kulturni dan smo začeli na Turjaku, kjer smo si ogledali grad. Potem ko smo visoka in težka grajska vrata odklenili z velikim železnim ključem, smo vstopili v lepo urejene in opremljene grajske prostore. Nekoč so v številnih sobanah živeli graščaki in služinčad. Videli smo tudi prostore, v katerih sta pisala Primož Trubar in Jurij Dalmatin. Meni pa je bila najbolj všeč Rozamundina sobana. Predstavljal sem si, kako razkošno je živela Rozamunda iz Prešernove pesmi. Skozi rešetke sem pogledal v jamo, ki je nekoč služila za grajsko ječo. Izvedel sem, da so jetnikom vanjo spuščali hrano po vrvi. Gospod Evgen, ki nas je vodil po prostorih, nam je povedal še veliko zanimivosti o gradu in življenju v njem.

Potem smo se s kombijema odpeljali na Rašico. V Trubarjevi spominski sobi, kjer smo se posedli po klopeh ob lesenih stenah, nam je o Trubarjevem življenju in delovanju veliko zanimivega povedal gospod Andrej. Trubarjeva spominska hiša je čisto drugačna od starih hiš slovenskih pisateljev in pesnikov, saj v njej ni nič pohištva in ima samo en velik prostor. Na stenah so slike in besedilo o Trubarjevem življenju, na sredini pa ponaredki njegovih knjig. Na posebnem mestu sta prvi slovenski knjigi Katekizem in Abecednik. Zelo zanimivo je bilo tudi videti mlin in žago. V mlinu smo spoznali stope, ki so služile temu, da so iz ovsa odstranjevali luščine. Za žago pa smo izvedeli, da se imenuje venecijanka, ker so načrte zanjo izdelali v Benetkah. 

Sledil je sprehod po gozdni učni poti. V sončnem jesenskem vremenu smo se sprehajali po bližnjem gozdu in travnikih in spoznavali rastline in živali. Ustavili smo se ob čebelnjaku, pri koritu s studenčnico, ob najvišji jelki, nabirali smo drevesne liste. Dobro razpoloženi smo se napotili v Zavod za razvijanje ustvarjalnosti na Rašici, kjer smo ustvarjali v treh delavnicah. Učenci prvega triletja so izdelovali lutke črke, šolarji drugega in tretjega triletja pa smo se preskusili kot grajski pisarji. S kaligrafskimi peresi smo pisali v gotici in uniciali. Bilo je zabavno in zelo zanimivo. Čeprav smo bili že malo utrujeni, smo se domov grede ustavili še v Rokodelskem centru v Ribnici. Tudi tam smo delali v delavnicah. Najmlajši so ročno oblikovali iz gline, učenci drugega triletja so izdelovali miniaturne lesene vozove, najstarejši pa smo iz vrbovih šib pletli košarice. Vesel sem bil, da sem uspešno naredil svojo košarico, ki jo sedaj pridno uporabljam doma.