Domov - > eŠR ->

Za vedoželjne učence

5.11.2012, avtor: Dominika Mesojedec / rubrika: zanimivo

Učenci na Osnovni šoli Sostro kažejo veliko zanimanje za naravoslovne predmete. Zato smo se učiteljice naravoslovnih predmetov odločile, da organiziramo naravoslovni tabor na slovenski Obali. Vse leto smo naše aktivnosti načrtovale. Pozanimale smo se o možnostih nastanitve, znamenitostih, za katere smo menile, da bi bile zanimive in primerne za učence tretje triade. 
S taborom smo želele učencem približati slovensko Obalo, jim predstaviti življenjsko pestrost, sestavo morja, njegovo ekologijo in jih seznaniti s strokovnjaki na tem področju.

Na taboru so učenci uporabljali predvsem metodo samostojnega raziskovanja ter terensko delo. Da bi učenci lažje sledili smo pripravile priročnik, kamor so vpisovali svoja opažanja, predvidevanja ter ugotovitve. Z učenci smo raziskovali predvsem Piran in njegovo okolico. Raziskovali smo lastnosti morja in obale, opazovali ter preučevali, katere živali in rastline prebivajo v obrežnem pasu. Strokovnjaki iz Morske biološke postaje so nas seznanili z njihovimi dejavnostmi in nas poučili o potapljaštvu in potapljaški opremi. Ogledali smo si Morski akvarij v Piranu ter skupaj z društvom Morigenos iskali slovenske delfine (najprej na kopenski točki ter nato na ladji). V večernih urah pa smo imeli kemijske delavnice ter likovne delavnice. Zadnji dan tabora smo na poti domov obiskali še Lipico in naše lipicance. Vodička nas je popeljala po muzeju lipicancev, ogledali smo si njihove hleve, trening. Kot najbolj zanimivo pa so učenci označili igranje golfa ter lokostrelstvo.

Menimo, da smo s taborom dosegle zastavljene cilje. Učenci so naravoslovne vsebine konkretizirali, povezali s pomenom ekološke ozaveščenosti in ohranjanja tako kulturne kot naravne dediščine.