Domov - > eŠR ->

Oglasili so se tudi ljubljanski študenti

12.9.2012, avtor: (am) / rubrika: aktualno

»Prišel je čas, da se povežemo in se odločno zavzamemo za skupne študentske interese.«  Tako so se te dni oglasili tisti študenti in študentke ljubljanske filozofske fakultete, ki zase pravijo, da jim je dovolj, in čutijo dolžnost, da nekaj naredijo. Razburila jih je novela Zakona o visokem šolstvu, ki jo po nujnem postopku v državni zbor pošilja Vlada Republike Slovenije. Po njihovem mnenju bo le-ta dokončno uničila javne univerze, s tem pa bodo pridobile le zasebne. Že z rebalansom proračuna je bilo Univerzi v Ljubljani vzetih dobrih štirinajst milijonov evrov.

Če bo zakon sprejet, tako sledi:

-         uvedba šolnin

-         odpuščanje zaposlenih na fakultetah

-         najmanj 30-odstotno povečanje delovne obveznosti preostalim zaposlenim

-         ustanovitev treh novih zasebnih univerz

-         politični prevzem NAKVISA, to je agencije, ki nadzira kakovost visokega šolstva

-         odprtje visokošolskega prostora za tretjerazredne fakultete iz tujine

 

V ta namen so začeli zbirati podpise za peticijo proti noveli Zakona o javnem šolstvu. Študente in študentke, nasploh pa širšo javnost pozivajo, da oddate svoj podpis!  

http://www.petitions24.com/peticija_proti_noveli_zakona_o_visokem_solstvu

 

Upajo, da bodo zbrali kar največ podpisov do srede, 19. septembra 2012, ko bo novela priromala v državni zbor. Z njimi želijo poslancem in poslankam povedati, da je edina prava možnost ta, da glasujejo proti njej.

Ob koncu pa še sporočajo: »Stopimo skupaj, preprečimo šolnine in razgradnjo socialne države! Ohranimo šolstvo javno, kakovostno in dostopno!«