Domov - > eŠR ->

23. mednarodna biološka olimpijada

16.7.2012, avtor: Mija Kordež, ZOTKS / rubrika: zanimivo

V Singapurju je, med 8. in 15. julijem potekala 23. mednarodna biološka olimpijada  IBO 2012 Singapur. Prvič v zgodovini IBO  je članu naše ekipe uspelo osvojiti zlato medaljo. Domen Kampjut, maturant bežigrajske gimnazije,  je med 234 tekmovalcije zasedel izjemno 20. mesto. Prvo zlato medaljo za najbolj talentiranega mladega biologa je letos prejel Singapurec Nol Swaddiwudhipong.

Na olimpijadi so Slovenijo zastopali štirje, v znanju biologije najboljši dijaki vdržavi, ki so se izkazali najprej na šolskem tekmovanju, nato na državnem in še na izbirnem za olimpijado. Poleg Domna Kampjuta še Anže Godicelj, dijak tretjega letnika I. gimnazije Celje, je osvojil bronasto medaljo, Manca Potočnik, maturantka Gimnazije Škofja loka, je prejela priznanje za dosežene standarde znanja, Neža Alič, tudi maturantka Gimanzije Škofja Loka, pa je to priznanje le za las zgrešila.

Olimpijado sestavljata dva tekmovalna dneva. Prvi tekmovalni dan obsega preverjanje praktičega znanja, drugi tekmovalni dan pa se preverja poznavanje teorije. Prosti čas izkoristijo za ekskurzije, športne aktivnosti in druženje. Mentorji so medtem večino časa zaposleni z  usklajevanjem in glasovanjem o končni verziji nalog ter prevajanjem. Na koncu ocenijo izdelke in rezultate dijakov zagovarjajo pred komisijo. Letošnjo ekipo sta spremljali vodja Katja Ota iz Biotehniške fakultete in Tatjana Durmič iz Gimnazije Novo mesto.

Našim tekmovalcem so priprave in udeležbo na tekmovanju v Singapurju omogočili Zveza za tehnično kulturo Slovenije s sodelujočimi učitelji mentorji ter Oddelek za biologijo Biotehniške fakultete, kjer vsako leto odstopijo svoje laboratorije za praktične priprave ekipe.

Fotografija: Od leve Manca, Neža, Domen in Anže ob vrnitvi v Ljubljano.