Domov - > eŠR ->

Tvigi in Vid V Bistri pri Vrhniki

28.5.2012, avtor: Manja Žugman Širnik / rubrika: zanimivo

Tehniški muzej je v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, strokovnjaki Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter Mini teatrom za obiskovalce pripravil izčrpno razstavo o zgodovini volka na slovenskih tleh, o njegovem življenju ter odnosu človeka do živali. Razstavni panoji s svojo vsebino obiskovalcem odgovarjajo na mnoga
vprašanja o volku, živečem na naših tleh. Njegov obstoj na slovenskem ozemlju sega že v pradavnino, saj najstarejši najdeni ostanki volkov segajo okoli 250.000 let nazaj. Najbolj poznana najdišča fosilnih ostankov so Divje babe, Potočka zijalka, Postojnska jama … Okoliščine v različnih obdobjih so nanesle, da so žival tudi pobijali, predvsem za ugledne nagrade, njihova razširjenost je tako naraščala in upadala, zato se je volk že velikokrat znašel povsem na robu izumrtja. Lovska zveza Slovenije je vrsto leta 1990 zavarovala, to odločitev pa je leta 1993 podprla tudi država.

Če se ljudje želimo prepričati o tem, da si življenjski prostor delimo z volkovi, se moramo najprej ozreti okoli sebe. Zanimivo je, da sledi psa prepoznamo po cik-cak hoji, med tem ko se volk sprehaja v ravni liniji in zavije stran le, kadar urinira. Pozorni smo lahko tudi na iztrebke, ki so polni dlak, v njih pa lahko najdemo tudi kakšen zob ali manjše kosti. Volkovi jih pogosto puščajo na zelo opaznih mestih, saj z njimi označujejo svoj teritorij. Poleg omenjenih značilnosti še tulijo, kar se dogaja predvsem ponoči. Če se v aprilu odpravimo po gozdovih, lahko srečamo tudi volčji brlog, v katerem volkulja približno dva meseca skriva svoje mladiče.

Volku ni dano, da bi v miru užival svoje življenje, saj ga ogroža človekov negativen odnos, predsodki in strahovi, nepremišljen odstrel in izgubljanje življenjskega prostora. Dobro pa je vedeti, da je njegova vloga v naravi tudi zelo koristna, saj je krovna vrsta in ima poleg ohranjanja svojega življenjskega prostora pozitivno vlogo tudi za ohranjanje ostalih vrst. Znano je, da vzdržuje ravnovesje v populacijah velikih rastlinojedcev, vpliva na manjše planilce, zagotavlja hrano za mrhovinarje, človeku pa njegova prisotnost in oglašanje dajeta občutek privlačnosti, sploh pa pristne in neokrnjene narave.

Človek si velikokrat zastavlja vprašanje, če mu je volk nevaren. Strokovnjaki pravijo, da volkovi sploh ne napadajo ljudi, tako da je vsak strah odveč. Najbrž se je le-ta porodil že v zgodnjem otroštvu, kjer je volk nastopal v pravljicah, kor sta  Volk in sedem kozličkov in Rdeča kapica, kjer je imel vselej negativno vlogo. Sicer pa se žival pojavlja v mnogih starih kulturah. Japonska prikazuje volka kot božanstvo. Rimska legenda priča o nastanku Rima in volkulji, ki hrani Romula in Rema ter simbolizira plodnost. V slovenski književnosti najdemo volkodlaka v Bajkah in povestih o Gorjancih, pisatelja Janeza Trdine. Tehniški muzej Slovenije je v Bistri pri Vrhniki 15. maja 2012 odprl vrata razstave z naslovom Tvigi in Vid iz Bistre; Volk v Sloveniji. In če se morebiti sprašujete, kdo sta Tvigi in Vid, naj vam zaupamo, da sta bila še pred nedavnim volčji par. Tvigi je povozil avtomobil, Vid pa se še zmeraj sprehaja po gozdovih nad Bistro in išče novo volkuljo. Vse to in še veliko več zanimivosti ponuja pričujoča razstava, ki bo obiskovalcem na ogled do 3. decembra 2012.