Domov - > eŠR ->

Vlada malo popušča

25.4.2012, avtor: mz / rubrika: aktualno

Na včerjašnjih pogajanjih o standardih in normativih je vlada popustila glede števila otrok v razredu. Tako naj bi bila zgornja meja še naprej 28 otrok in ne 30, kot so predlagali. Sindikati vztrajajo pri zahtevi, da vlada umakne vse načrtovane spremembe standardov in normativov, in pri tem poudarjajo, da so pripravljeni popuščati pri plačah, nikakor pa ne, ko gre za kakovost javnega šolstva. Veliko pozornosti so namenili krnjenju denarja za visoko šolstvo in znanost, a napredka ni bilo. Ob zdajšnjem predlogu bi univerze v nekaj mesecih postale insolventne in ne bi imele denarja niti za temeljno dejavnost.

V pogajanjih o socialnih transferjih je vlada med drugim popustila glede plačila vrtca. Za drugega otroka naj bi po novem predlogu vlade starši plačali 30 odstotkov cene plačnega razreda, tretji otrok pa bi bil ob hkratnem vpisu še naprej brezplačen.

Danes se nadaljujejo pogajanja o plačah (vlada je zavrnila sindikalni predlog 7-odstotnega znižanja plač ob odpravi nesorazmerij, kar pomeni znižanje plač za približno 2 odstotka, izplačila regresa v enaki višini kot lani (692 evrov bruto) in sprostitve napredovanj ), jutri pa o standardih in normativih. Vlada pristaja na 10-odstotno znižanje plač ob odpravi obeh zadnjih četrtin plačnih nesorazmerij, kar bi pomenilo zmanjšanje plač za približno 5 odstotkov.

Dopolnila k zakonu bo mogoče vložiti do 4. maja, 7. maja pa bo izredna seja državnega zbora, na kateri bodo poslanci odločali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna in o predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ.