Domov - > eŠR ->

Nihče te ne razume?

14.9.2011, avtor: šr / rubrika: utrip

V družini sem imel prvega vzornika v materinem bratu, stricu Avgustu Deržku, ki je bil odličen grafik (Pokrajinski Muzej Celje ima nekaj njegovih grafik) in akvarelist (Muzej Novejše Zgodovine Celje ima del njegove zapuščine v akvarelni tehniki). Svoje znanje obrtnih veščin pa sem širil ob srečanjih s pravimi ljudmi, ki jih ni strah svojega znanja deliti z drugimi. Res sem imel srečo in vedno naletel na ljudi, ki so bili pripravljeni odpreti vrata do svojega znanja in mi omogočili, da sem spremljal njihovo delo in se učil. Med njimi je bil slikar makedonskega rodu Goce Kalajdžiski, ki me je seznanil s slikarskimi in grafičnimi tehnikami, nato je steklarski mojster Ciril Zobec iz Rogaške Slatine, ki me je vpeljal v skrivnostni svet stapljanja stekla, in tukaj je še moj mentor za kitaro, tapetnik Fahir Tutnjić-Faki, s katerim skupaj izdelujeva unikatne stole.

Takole v vabilu na svojo razstavo opisuje prehojeno pot Marko Jezernik. To, kar se nas je dotaknilo, je hvaležnost, ki jo izraža tistim, ob katerih se je oblikoval. Prav vsak med nami je zmeraj obdan s takšnimi ljudmi, žal pa vse redkeje znamo, zmoremo, želimo izreči podobno, kot je umetnik Marko Jezernik nesebično zapisal celo v vabilu na svojo razstavo. Tudi odprtje (9. septembra letos) je bilo prisrčno, kakršen je tudi umetnik sam – topel, predan delu in zmeraj pripravljen pomagati. Prav z vsakim je pokramljal in mu z veseljem odstiral skrivnosti in povezave, ki jih prefinjeno izražajo njegovi kolaži. Ob odprtju ni bilo veliko besed, namenjenih umetniku, pač pa si je v sosednjem prostoru bilo mogoče ogledati odličen dokumentarec (zasluge zanj ima predvsem Sašo Fajon) o Marku Jezerniku in njegovi ustvarjalnosti, ki ob ustvarjanju izvirnih kolažev obsega še veliko slik in risb, akvarelov, skulptur, umetniškega stekla in pohištva ter še marsikaj … Umetniku zelo veliko pomeni tudi glasba in petje Darje Švajger (ob spremljavi Saša Fajona) je bilo najlepši uvod v ta poseben večer, torej v razstavo, ki jo je naslovil Nihče te ne razume? (Nessuno ti capisce?). Hja, morda pa le ni povsem tako ...

Pa še nekaj je, kar Marka Jezernika zelo veseli: odlično se znajde v vlogi mentorja. Pa o tem kdaj drugič, saj se v prihodnjem letu obeta zanimiva umetniška akcija, ki jo načrtujejo skupaj z osnovnošolci z Obale.

Njegove kolaže si lahko do 9. oktobra ogledate v Portorožu (v Cafe Grand Hotela Portorož).