Domov - > eŠR ->

Kaj si sporočajo generacije?

27.5.2011, avtor: (in) / rubrika: aktualno

Na dan mladosti in v počastitev 20. obletnice samostojnosti Slovenije je Zavod Ypsilon organiziral prvi TEDxYpsilon s podnaslovom Kaj si sporočajo generacije? Sporočila s strani predstavnikov različnih generacij, namenjena vsem generacijam, so bila različna, podali pa so jih izvrstni govorci in govorke: ekipa Zavoda Ypsilon, prof. dr. Veljko Rus, prof. dr. Miro Cerar, dr. Andrej Vizjak, mag. Marta Kos Marko, prof. dr. Slavko Podmenik, Miha Mazzini in Filip Dobranić. Skupaj pa so se vsi zagotovo strinjali, da le sodelovanje in spoštovanje med generacijami vodi do boljše družbe.
 
TEDxYpsilon je nastal po vzoru TED konference, ki je za vse navdušence nad TED dogodki v duhu idej, ki jih je vredno širiti, oblikovala TEDx dogodke*. V Zavodu Ypsilon so se odločili, da x-u dodajo svoj Ypsilon in tako je nastal TEDxYpsilon.
 
Ekipa Zavoda Ypsilon v sestavi: Žiga Vavpotič, Blaž Ravnikar, Uršula Butkovič, Borut Jeglič in Petra Kocjan je otvorila dogodek. S svojim nastopom, plesom in govorom so pokazali veliko energije, mladostnega zagona in ypsilonovske drugačnosti, s katero si vsak dan prizadevajo ustvarjati pozitivno prihodnost.
Prof. dr. Veljko Rus, ugleden sociolog, se je dotaknil prenosa generacij in zgodovinskega razvoja in poudaril, da za nadaljnji razvoj mostov med generacijami ne smemo rušiti.
 
Dr. Miro Cerar, pravnik in sooblikovalec Ustave RS je poudaril, da ima prav vsak posameznik nekaj za povedati, zato je pomembno, da si prisluhnemo, saj nepovezovanje generacij vodi v propad. Mladim pa je sporočil: »Bodite pametni. Imate neslutene možnosti razvoja, vendar ne smete pozabiti črpati znanja drugih generacij!«
 
Dr. Andrej Vizjak, partner in predsednik PricewaterhouseCoopers Svetovanje za jugovzhodno Evropo, je delil svoje izkušnje z delom z generacijo tisočletja oz. generacijo Y, ki je redek in zahteven vir. Obenem pa s svojim načinom razmišljanja, svežimi idejami in inovativnim pristopom prinašajo dodano vrednost, zato se je potrebno za njihovo lojalnost boriti in jo tudi dobro plačati.
 
Mag. Marta Kos Marko kot svetovalka na področju korporativnega komuniciranja in odnosov z javnostmi ter trenerka javnega in medijskega nastopa ni mogla mimo aktualnega videa Urada Vlade RS za komuniciranje in poudarila, da pri komunikaciji nikoli ni pomembno kaj poveš, ampak kako si razumljen. Ob vedenju slovenskih politikov vidi ključen problem naše družbe v tem, da ta nima pravih vzornikov. Generaciji Y pa sporoča: »Bodite vi tisti, ki boste spreminjali svet, vendar pustite vrata odprta tudi drugim generacijam, ki še verjamejo v ideale.«
 
Prof. dr. Slavko Podmenik, eden prvih profesorjev na Fakulteti za družbene vede, se je v svojem življenju srečal z mnogimi poskusi zamolčanja dejstev, idej, kritik in pogledov, zato je v luči svojih izkušenj, intrigiranja in poskusov zamolčanja, njegovo sporočilo mladim: »Ne pustite se ovirati!«
 
Miha Mazzini, priznan slovenski bloger, pisatelj in režiser, se je posvetil slovenski realnosti, ki še vedno uporablja bližnjice, s katerim si je lajšala življenje v preteklosti. Problem pa je, da Slovenci še danes uporabljaj enake bližnjice, čeprav se je realnost  močno spremenila, zato je še vedno greh izstopati. Za izstop iz povprečja je rezervirano le eno mesto, ki pa ga lahko zasede klovn, zato ga tam tudi lahko pustimo in se mu smejimo. S tem se Slovenci spopadamo kot z izseljevanjem, alkoholizmom in apatijo. Zato je gospod Mazzini postavil vprašanje mladim: »Se boste izselili? Se boste zapili? Boste apatični? Ali boste spremenili miselnost?«
 
Filip Dobranić, študent filozofije in sociologije kulture ter svetovni prvak v debatiranju se je prav tako dotaknil aktualne problematike v Sloveniji. Vprašanje je, če slovenska demokracija resnično deluje na način, da varuje osebne in politične pravice vseh državljanov, kar sta temelja demokracije. Dejanja politike kažejo, da temu ni tako, je nad usodo Slovenije zaskrbljen, saj mladih ne čaka lahka prihodnost.
 
Govornice in govorci, ki so nastopili na prvem TEDxYpsilon dogodku, so zagotovo podali različna mnenja, poglede in sporočila, zagotovo pa so se strinjali v tem, da morajo generacije med seboj bolje sodelovati, ponovno zgraditi most med seboj, se poslušati, spoštovati, izmenjevati izkušnje in znanja ter predvsem ugotoviti, da lahko le s skupnimi močmi doprinesejo k razvoju in pozitivnim spremembam, ki vodijo do lepše skupne prihodnosti. Glede na sporočila in odlične govornice in govorce pa je bil tokratni TEDxYpsilon zagotovo le prvi med mnogimi!