Domov - > eŠR ->

Bodoči kemijski tehniki na Portugalskem

6.7.2018, avtor: Špela Kajič Kmetič / rubrika: utrip

Bodoči kemijski tehniki na Portugalskem

Kaj so dijaki Šolskega centra Ljubljana, Srednje strojne in kemijske šole, tik pred zaključkom pouka počeli na Portugalskem?

Dijaki 3. letnika so (v sklopu programa Erasmus+) dva tedna spoznavali portugalsko kulturo, izpopolnjevali znanje tujega jezika (tudi strokovno terminologijo) in uporabljali svoje znanje v praksi. Morali so se prilagajati novim razmeram in sodelavcem. Spoznali so, da se lahko odlično znajdejo tudi v tujem okolju. Poglavitna naloga dijakov je bila pridobiti novo znanje in izkušnje s področja kemije. Njihovo strokovno delo je potekalo v analitskem laboratoriju podjetja A2 Analises Quimicas v okolici Brage, v tehnološkem parku sredi gozdov, ki opravlja kemijske analize prsti, vode, listov različnih kulturnih rastlin … Dijake je sprejel g. Alan Evans, ki je bil pred tem zaposlen na Univerzi – Universidade do Minho.  

V kemijskem laboratoriju so dijaki merili vrednost pH in prevodnost, določali so koncentracijo amonijevih, kloridnih in nitratnih ionov v vodi s pomočjo spektrometra ter določali vsebnost elementov v raztopinah vzorcev. Spoznali so tudi delovanje naprave za hitrejši razpad snovi na elemente in izvedli vakuumsko destilacijo. Vzorce so tehtali na analitski tehtnici, uporabljali avtomatske pipete in napravo za centrifugiranje. Na koncu so sodelovali pri obdelavi podatkov.

Seveda niso bili prepuščeni sami sebi, zanje so skrbeli koordinatorka programa in ekipa Braga Mobility Open, ki se s to dejavnostjo ukvarja od septembra 2012. Ekipo sestavljajo učitelji in študenti različnih pedagoških smeri – od razrednega pouka, tujih jezikov, zgodovine, geografije … Sodelujejo z 20 državami iz EU, poleg tega še s Turčijo, Egiptom in Tunizijo; sedež organizacije je v Bragi.

V prostem času so dijaki raziskovali Brago (prestolnico pokrajine Minho in tretje največje mesto na Portugalskem), obiskali Porto, Samero, Bom Jesus … Spoznali so vrstnike iz Velenja in udeležence mobilnosti iz Belgije, Španije, Madžarske, Turčije in Poljske.