Domov - > eŠR ->

Svetovni dan čebel

26.12.2017, avtor: Lidija Senič, vodja služb ČZS / rubrika: aktualno

Predsednik države, g. Borut Pahor, je na dan samostojnosti in enotnosti, 26. 12. 2017, v Predsedniški palači sprejel čebelarje. Dogodek je bil namenjen počastitvi razglasitve Svetovnega dne čebel, ki ga je Generalna skupščina OZN v New Yorku razglasila 20. 12. 2017. 

Nagovore ob tem svečanem dogodku so imeli g. Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, mag. Dejan Židan, minister Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in g. Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. 

G. Borut Pahor je v uvodu dogodka predsedniku ČZS, g. Boštjanu Noču izročil protokolarno darilo – zastavo Republike Slovenije in ob tem dejal: »Velike ideje uspejo, če vanje trdno verjamemo in si zanje vsi skupaj prizadevamo. Sprejmite, prosim, izraze moje hvaležnosti v imenu vseh navzočih, da niste nikoli oklevali pri uresničevanju te velike zamisli. Slovenci bomo 20. maja prihodnje leto še posebej ponosni, za kar ste zaslužni tudi vi."

Mag. Dejan Židan je orisal dogodke, ki so se zgodili od poroditve ideje do sprejetja Svetovnega dne čebel. Povedal je, da je septembra 2014 v njegovo pisarno prišel g. Noč, ki je predstavil idejo. V nekaj dneh po sestanku je nastal načrt. Prvi državnik, ki je oktobra 2014 podprl našo idejo, je bil predsednik države, g. Borut Pahor. Aprila 2015 je idejo podprla še slovenska Vlada in svetovni dan čebel je postal državni predlog. Takrat se je začela težka pot. Strokovnjaki čebelarji so morali prepričati vso strokovno javnost, da naj bo Svetovni dan čebel na dan 20. maj, na stani Vlade pa je bila naloga, da prepričajo odločevalce. To, da smo Slovenci dobili svetovni dan, pomeni za nas obvezo in zavezo. Nesprejemljivo je, da na svetu živi 815 milijonov ljudi, ki so lačni, umirajo od lakote in je realne pomoči zelo malo. Kaj narediti, da bo hrane več? Vsaka tretja žlica je odvisna od čebel in drugih opraševalcev, v prihodnje pa bo naraščala ravno proizvodnja hrane, ki je odvisna od opraševalcev. Tukaj se začne velika naloga Slovenije. Tudi zato v Sloveniji ustanavljamo Slovensko čebelarsko akademijo, da bomo lahko tiste, ki potrebujejo znanje, izobrazili. 

V nagovoru, ki ga je imel g. Boštjan Noč, je vsem čestital za praznik samostojnosti in enotnosti. Dejal je, da če je kdo tisti, ki kaže enotnost, je to Čebelarska zveza Slovenije. In ravno današnji dogodek je to tudi pokazal, saj je bila predsedniška palača skoraj premajhna za vse obiskovalce. Pohvalil je udeležbo praporščakov, saj so slovesnosti dali svojevrsten pečat. V nadaljevanju nagovora je povedal, da so čebele lahko vzgled, kako je treba delati. Slovenski čebelarji verjamemo v to, da brez čebel ni življenja, žalostno pa je, da danes povsod po svetu čebele brez čebelarjev ne morejo preživeti. Ravno zato je naša skupna ideja - ideja  vseh slovenskih čebelarjev tako pomembna. Svet se mora zavedati, da mora ustvariti take pogoje, da bodo lahko čebele preživele. Besede naj vodijo k dejanjem, kako bomo ustavili klimatske spremembe, zmanjšali kemijo, pomagali čebelam, sadili medovite rastline. Verjame, da bo Slovenija to naredila in da bo vzor celemu svetu. 

Ob koncu sta predsednik Noč in minister mag. Židan izročila predsedniku države, g. Pahorju simbolično darilo – panjsko končnico, katero sta predlagala, da namesti na čebelnjak ob dnevu zemlje, ko bodo le te nameščali na čebelje panje čebelarji skupaj z otroci, ki v tem času rišejo panjske končnice. V čast dogodku so v Predsedniški palači zaplapolali prapori čebelarskih društev. Bilo jih je okoli sto, kar je sam dogodek še bolj obogatil. 

Sprejem čebelarjev je med drugim sovpadal z dnevom odprtih vrat Predsedniške palače, ki jih Urad predsednika organizira na dan vsakega državnega praznika. Tako so bili tudi čebelarji deležni ogleda prostorov palače.