Domov - > eŠR ->

Vrtnica Prešeren tudi v Kranju

2.11.2017, avtor: Urška Planinca / rubrika: utrip

Na slovesnosti 25. oktobra letos v Prešernovem gaju so zasaditev prve med slovenskimi vrtnicami - vrtnice Prešeren - pospremili mladi glasbeniki Glasbene šole Kranj ter številni povabljeni gostje, med njimi predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, častni občani MO Kranj dr. Tatjana Dolenc Veličković, mag. Drago Štefe in prof. Miha Pogačnik ter drugi ljubitelji kulture. Dogodek so obogatili tudi s predajo petih srebrnikov miru in ljubezni, izdelanih v omejeni seriji 1.800 srebrnikov. Srebnrmik na eni strani ga krasi motiv Slovenije, na drugi pa del Prešernovega  besedila himne Slovenije.

Prešernova vrtnica je prva slovenska vrtnica z uradno registriranim in zavarovanim imenom – Rosa Prešeren, ki jo je vzgojil akademik dr. Matjaž Kmecl, z večletnim, vztrajnim delom in s križanjem različnih vrst vrtnic. Za zasaditev v Kranju, ki jo je predhodno dovolil in potrdil Zavod za varstvo kulturne dediščine je poskrbelo podjetje Flora v sodelovanju z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Četudi so hortikulturni pokloni po svetu že razširjeni in imamo tudi Slovenci svojo prvo žlahtneno vrtnico v poklon Francetu Prešernu, je bila to njena prva zasaditev v Kranju. Vse od leta 2013  je namreč zasajena v Prešernovi rojstni vasi Vrba. Odslej pa bo ta grmasta veliko cvetnica rožnate barve, dopolnjena z belimi in ob robovih rjavimi odtenki svoj dom imela tudi v Kranju.

Kot je v nagovoru ob zasaditvi ocenil župan MO Kranj Boštjan Trilar,  je novi dom vrtnice Prešeren v Kranju zelo smiseln, saj se prav Kranj ponaša z nazivom Kranj, mesto kulture, Prešernovo mesto in naštel, da imajo v Kranju poleg Prešernove ulice s Prešernovo hišo še okrog deset kulturnih, vzgojno-izobraževalnih in turističnih ustanov in prireditev, ki se imenujejo po Prešernu.

Zaradi zadržanosti dr. Matjaža Kmecla sta njegovo častno vlogo pri zasaditvi prevzeli predstavnici Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije, ki je vodilo postopek mednarodne prijave vrtnice v svetovni register, in sicer predsednica Breda B. Čopi in Karlina Treiner. Omenili sta, da je vrtnica kraljevska med rožami, vrtnica Prešeren pa še toliko žlahtnejša, predvsem ker se ponaša z nazivom prva mednarodno priznana slovenska vrtnica.

Zasaditev so pospremili tudi mladi izvajalci kranjske glasbene šole violinist Aljoša Završnik s skladbo Kolovrat N. Rubensteina in duet flavt Ema Burja in Katjuša Rupnik, ki sta zaigrali Allegretto F. A. Hoffmeistra. Njihovi mentorici sta Maja Gostič in Barbara Snedec.

Zasaditev vrtnice Prešeren v Prešernovem gaju v Kranju so sklenili v avli Mestne občine Kranj, kjer je prisotne s svojim pogledom na kulturo in doživljanje umetnosti nagovoril prof. Miha Pogačnik, častni občan MO Kranj. Podjetje Elementum pa je ob tej priložnosti podelilo prve v seriji srebrnikov miru in ljubezni. Srebrnik so še pred uradno prodajo prejeli prof. dr. Matjaž Kmecl, prof. Miha Pogačnik, Boštjan Trilar, Breda B. Čopi, Karlina Treiner ter  Ida ter Dušan Rebolj.

Besedilo k slikam - zgoraj: Predstavnici Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije; spodaj levo:  Prejemniki srebrnika miru in ljubezni; spodaj desno: Obeležitev posaditve vrtnice Prešeren v po njem imenovanem gaju v Kranju