Domov - > eŠR ->

Pred 8. marcem

7.3.2017, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Ob dnevu žena, mednarodnem prazniku, s katerim obeležujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk, voščim vsem ženskam in želim lep praznik. Medsebojno spoštovanje, enake možnosti in enakopravnost naj bodo vsak dan vodilo na vseh področjih.

Kot ženska in ministrica podpiram prizadevanja za enakopravnost in enakost žensk, z ničelno toleranco do diskriminacije na podlagi spola, kjer koli in kadar koli.

Pravice žensk bi morale biti samoumevne, a žal pogosto ni tako. Pred kratkim nas je neprijetno presenetila izjava evropskega poslanca Janusza Korwina Mikkeja. Nanjo je opozorila tudi dr. Lucija Čok, zaslužna profesorica Univerze na Primorskem. Njeno pobudo zoper sovražni govor in diskriminacijo spolov močno podpiram, saj ne smemo dopustiti širjenja sovražnosti in nestrpnosti.



POBUDA EVROPSKIM POSLANKAM in POSLANCEM
Spoštovani članice in člani komisije! 

 

V svoji dolgoletni karieri, bodisi kot raziskovalka, visokošolska učiteljica, rektorica ali ministrica, nisem doživela tako brutalnega izbruha sovražnega in diskriminatornega govora proti ženski populaciji na visokem političnem mestu, kot ga je izrekel član konservativne evro-skeptične poljske stranke, Janusz Korwin-Mikke. V svojem javnem nastopu v evropskem parlamentu, 1. marca 2017, je med drugim dejal:

“Seveda morajo ženske zaslužiti manj kot moški. Šibkejše so in manjše, manj inteligentne so. Morajo zaslužiti manj. To je vse.”

To je ponovil tudi pred novinarji ob izhodu iz parlamenta.

 Zakaj bi se morale slovenske izobraženke in raziskovalke, torej tisti del slovenske ženske populacije, ki hodi pri svojem delu ob boku svojih moških kolegov po trnovi poti zagotavljanja boljše, bolj konkurenčne, na znanstvenih odkritjih in inovacijah tlakovane bodočnosti svoje države in sveta, odločno odzvati na tak incident? Zato, ker poljski evropski poslanec ne le izjavlja, kar je v nasprotju s temeljnim načelom evropskega parlamenta o enakosti spolov, ne le ker tepta vse strateške načrte in orodja, ki jih sprejema Evropska komisija, kot na primer Gender Equality in Academia and Research - GEAR tool, pač pa tudi zato, ker kot Poljak sramoti širino slovanskih rodov, njihovo trdoživost in humanizem, značilnosti slovanskih narodov v bitki za obstanek skozi tisočletja zgodovine. Torej prihaja sramotna izjava iz našega rodu.

To , da bo Janusz Korwin-Mikke , če bo spoznan za krivega, prejel denarno kazen ali začasen odvzem glasovalnih pravic in prepoved sodelovanja v dejavnostih parlamenta, je farsa. Tak poslanec ne more biti v Evropskem najvišjem telesu odločanja, kjer se gradi in oblikuje prihodnost osemindvajsetih evropskih držav. Tak poslanec mora zapustiti Evropski parlament!

 Podpiramo in se pridružujemo pogumu in odločni besedi poslank v parlamentu EU, kot na primer Španki Iratxe García Pérez in vabimo še ostale, da se ji pridružijo. Nastati mora koalicija evropskih poslank in poslancev, ki bodo s podporo nacionalnih koalicij proti sovražnemu govoru in diskriminaciji spolov, posameznike kot je poljski poslanec, onemogočila, da še naprej širijo sovražnost, nestrpnost in ignoranco, ki ruši tradicijo evropskega humanizma.

To pobudo pošiljam vam, članicam in članom komisije za ženske v znanosti, kot nosilcem sporočila javnosti in v vednost gospe Tanji Fajon, ministrici dr. Maji Makovec Brenčič ter dr. Tamari Lah, predsednici Sveta za znanost RS.

Skupaj zmoremo ohranjati vrednote evropske kulture sožitja in enakosti pravic!

Moja pobuda naj bo le začetni korak do koalicije za pregon sovražnega govora v EP in za enakopravno vlogo žensk v družbi, ki jo ustanovimo v Sloveniji in jo pošljemo predsedniku Evropske komisije. Na voljo sem vam pri zbiranju podpisov podpore taki pobudi, ko bo in če bo nastala.

S spoštovanjem, Lucija Čok

 

V Kopru, 4. marca 2017