Domov - > eŠR ->

Naj bo hrana naše zdravilo

23.11.2016, avtor: Nina Rebernik / rubrika: utrip

Skrb za zdravje  v vrtcu je v ospredju tudi pri načrtovanju prehrane. Večina otrok preživi v vrtcu dve tretjini svojega aktivnega časa, zato se v vrtcih z vso odgovornostjo in strokovnostjo pripravljajo prehranjevalni program za posamezno starostno obdobje.

Pomembno je, da se v predšolskem obdobju  oblikujejo ustrezne prehranske navade, da otroci osvojijo čim več prehranskega znanja in ustvarijo pozitiven odnos do zdravega načina prehranjevanja, kar je pomembno za poznejša življenjska obdobja.
Z uravnoteženo prehrano, ki ustreza potrebam otrok, pripomoremo k skladni rasti in razvoju ter dobri psihofizični kondiciji otrok. Zvišujemo splošno odpornost organizma in ustvarjamo zdravstveno preventivo pred nastankom številnih bolezni.

V oddelku si prizadevamo v skupini Češnje za zdrav način življenja otrok, zato jim skušamo prijazno približati skrb za zdrav način prehranjevanja. To skušamo uresničevati vsak dan:

  • z zdravo uravnoteženo prehrano v vrtcu
  • rojstne dneve  praznujemo brez slaščic in tort
  • z dnevno telesno aktivnostjo otrok - gibanje je življenje in pol zdravja
  • s primernimi oblačili otrok
  • skrbimo za higieno in jih navajamo na umivenje rok  po uporabi toaletnih prostorov in tudi sicer skrbimo za čiste prostore
  • s primerno temperaturo igralnic ter rednim prezračevanjem prostorov.

Kot vsako leto smo v vrtcu  tudi letos izpeljali Tradicionalni slovenski zajtrk - to je osrednje dogajanje ob dnevu slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS leta 2012. Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru, letos je bilo to 18. Ključni poudarek in pomemben vidik tega zajtrka je, da se na ta dan zaužijejo le domača živila, pridelana torej v Sloveniji.

Pred tem smo otroke ozaveščali in se veliko pogovarjali o  pomenu zajtrka, prednostih in pomenu zdravega načina življenja, vključno z gibanjem in športnimi aktivnostmi.

Letos je pri nas potekal tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače. V vrtec smo povabili stare starše in otroci so zajtrkovali skupaj z njimi. In kaj so jedli? Med, maslo, črn kruh, pečen v krušni peči, jabolka, čaj ali mleko. Vse je bilo slovenskega porekla.

Vse to se je dogajalo z enim samim ciljem, in sicer spodbujati zdrav način življenja in že najmlajšim privzgojiti odnos do domače hrane.

Vzdušje v igralnici je bilo prijetno, pozitivno, na obrazih starih staršev in otrok je bilo čutiti zadovoljstvo.  Tudi stari starši so bili veseli, da so se nam pridružili v vrtcu. Pripovedovali so nam zgodbe,  zvedeli smo, kako je bilo nekoč.  Po končanem zajtrku smo jih povabili še v jutranji krog in smo skupaj z drugimi skupinami v  naši enoti  zapeli in zaplesali na pesem Lojzeta Slaka Čebelar. Pridružil se nam je tudi čisto pravi čebelar, gospod Ivan, ki nam je na kratko predstavil, kako nastane slasten med. Poskusili smo tudi njegov med, ki je bil izvrsten.

Skupaj s starimi starši smo preživeli enkratno dopoldne. Hvala vsem za vse.