Domov - > eŠR ->

Življenje je gibanje, gibanje je življenje

19.10.2016, avtor: Nina Rebernik / rubrika: utrip

Simbioza giba je tudi letos med 10. in 14. oktobrom dejavno spodbudila najmlajše v vrtcih po vsej Sloveniji. Gibanje je življenje in življenje je gibanje.

Simbioza gibanja je vseslovenski prostovoljski projekt na področju telesne kulturne in medgeneracijskega sodelovanja. Namenjena je vsem generacijam, od 9 mesecev do 100 let in več.

Projekt "SIMBIOZA GIBANJA", ki poteka po celi Sloveniji, zagotavljala, da gibanje pomeni življenje in življenje pomeni gibanje. To je pomembno sporočilo o zdravem načinu življenja. Širimo in hkrati krepimo zavest o pomenu dnevnega gibanja za zdravje človeka. Gibanje je osnovna človekova potreba v življenju. Redno in zadostno gibanje posamezniku prinaša vrsto pozitivnih koristi v vseh starostnih obdobjih, hkrati varuje in krepi človekovo zdravje, tako telesno kot duševno. Še posebej pa je redno in  zadostno gibanje posebej pomembno pri otrocih, saj vpliva na njihov celostni razvoj.

Kot vzgojiteljica v vrtcu Ivana Glinška v Mariboru sem se tudi letos odločila, za vključitev oziroma sodelovanje v projektu  SIMBIOZA GIBANJA. Gibanje je  zelo pomemben dejavnik oziroma področje v predšolskem obdobju. V ospredju je predvsem v prvih letih življenja, ki poteka od naravnih, preprostih oblik (plazenje, lazenje, hoja tek ...),  do sestavljenih zahtevnejših športnih zvrsti.

Osnova za naše delo je kurukulumto je nacionalni dokument, ki ga je sprejel Strokovni svet Republike Slovenije za splošno izobraževanje leta 1999. Tudi ta dokument navaja, da je  predšolsko obdobje obdobje temeljnega gibalnega in funkcionalnega pomena razvoja. Otroci si s pomočjo igre pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim pozneje prinašajo prav posebno zadovoljstvo, veselje, zabavo. Z gibanjem si otroci razvijejo tudi intelektualne sposobnosti. V predšolskem obdobju je ključnega pomena za dober gibalni razvoj ustrezna gibalna dejavnost, ki poteka skozi igro. Cilji, ki jih želimo doseči v predšolskem obdobju na področju gibanja, so:

  • omogočanje, spodbujanje gibalnih dejavnosti otrok
  • omogočanje otrokom , da spoznajo svoje gibalne sposobnosti
  • razvijanje koordinacije, oziroma skladnost gibanja ( ob tem razvoj samostojnosti, zaupanja)
  • omogočati, da se otroci vključujejo brez strahu.

Na kratko bom podala poročilo o SIMBIOZI GIBANJA, ki je  potekala s naši skupini.

Smo skupina "ČEŠENJ", štiri- in petletniki. Tudi letos smo se odločili sodelovati v projektu simbioza gibanja - gibamo in migamo. V petek,  14. oktobra, smo v skupini izpeljali SIMBIOZO GIBANJA. V vrtec smo povabili stare starše (babice in dedke) in se z njimi odpravili na sprehod do mestnega parka. Za SIMOBIOZO GIBANJA sem se odločila zato, ker je gibanje življenje in življenje je gibanje, torej nujno potrebno v življenju, vpliva na naše zdravje, dobro počutje razpoloženje. Naše druženje  se je začelo zjutraj pred našo enoto Kosarjeva. Udeležba je bila velika. Med našim druženjem smo skupaj izpeljali na prostem v mestnem parku različne vaje, se razgibali, potelovadili,  pričarali tudi mnogo smeha in dobre volje.

Srečanje z starimi starši je bilo zelo prijetno, sproščeno, pozitivno. Na njihovih obrazih se je videlo zadovoljstvo in srečo ob tovrstnem druženju z njihovimi vnuki. Tudi na otroških obrazih je izžarevala nepopisna sreča. Po končanem delu oziroma telovadbi je sledila mala zakuska (jabolka), ki smo jo pripravili skupaj s strokovnim delavcem Tadejem in otroki. Skupaj smo preživeli lepo, sproščeno, pozitivno obarvano dopoldne. Hvala za vse.