Domov - > eŠR ->

Vzgojiteljada v knežjem mestu

14.10.2016, avtor: Gregor Deleja / rubrika: aktualno

V četrtek, 20. 10., se bo ob 9. uri na Gimnaziji Celje – Center (GCC) zbralo več kot 300 dijakov in učiteljev s srednjih vzgojiteljskih šol naše države. Vsakoletno srečanje – Vzgojiteljada, bo letošnje leto namenjeno spoznavanju bogate zgodovine Celja, s poudarkom na srednjeveški tradiciji Celjskih knezov in sodobni ustvarjalnosti svetovno znane otroške pisateljice in ilustratorke Lile Prap, ki bo tudi osrednja gostja letošnje prireditve. Bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji bodo v Celje pripotovali iz Ormoža, Ljutomera, Mute, Maribora, Brežic, Novega mesta, Kamnika, Jesenic, Ljubljane, Ajdovščine in Izole, na GCC, ki se lahko pohvali z eno najdaljših tradicij tega programa, saj je nekoč v secesijski stavbi v centru mesta domovala znano celjsko učiteljišče, pa so za kolege pripravili vznemirljiv program, ki ga sestavljajo različne delavnice. Vzgojiteljada se bo zaključila s skupno prireditvijo vseh dijakov ob 13.15 v športni dvorani GCC, pri kateri bodo sodelovali tudi otroci iz Vrtca Tončke Čečeve.

 V program predšolska vzgoja se v Sloveniji leto vpiše približno 600 dijakov, ki z opravljeno poklicno maturo dobijo naziv vzgojitelj/vzgojiteljica predšolskih otrok. Poleg splošnih učnih predmetov program dopolnjujejo številni strokovni predmeti s področja pedagogike, kurikuluma, razvojne psihologije, gibanja in ustvarjalnosti ter praktično usposabljanje z delom v vrtcih v Sloveniji in tujini, ki daje tudi trdno osnovo za napredovanje dijakov na študij predšolske vzgoje oziroma ostalih pedagoških smeri.

Že vrsto let se vse šole srečujejo na skupni prireditvi, ki omogoča izmenjavo znanj in izkušenj  ter spoznavanje lokalnega okolja. Letos je ta čast pripadla Celju, ki se lahko pohvali z odlično mrežo vrtcev ter zelo dobro vpetostjo program predšolske vzgoje GCC v celotno regijo, saj so dijaki nepogrešljivi del številnih projektov za predšolske otroke, ki jih izvajajo v sodelovanju s partnerji, zlasti otroškim muzejem Hermanov brlog, Zavodom za gozdove in Osrednjo knjižnico Celje. Ob tem je potrebno izpostaviti tudi Ustvarjalnice, projekt namenjen estetskemu razvoju otrok in GCC izobraževalno središče, ki je leto postalo tudi evropski projekt, namenjeno pa je aktivni izmenjavi znanj po celotni izobraževalni vertikali.

 PRILOGA: Bodoče vzgojiteljice in vzgojitelji GCC pri ustvarjalnih delavnicah s celjskimi otroki (arhiv GCC)