Domov - > eŠR ->

Kulturno s Cankarja

23.9.2016, avtor: Blanka Gombač, Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

OŠ IVANA CANKARJA TRBOVLJE – po mnenju strokovne komisije Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti prejemnica posebnega priznanja za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev

V četrtek, 22. 9. 2016, so bile Petrovče (pri Žalcu) polne mladih in njihovih mentorjev, vseh ljubiteljskih kulturnikov, ki z veliko mere osebne energije in ponosa skrbijo za razširjanje kulture med mladimi.

OŠ Petrovče je bila najbolj kulturna šola po izboru JSKD v letu 2015. Ob predaji naziva - najbolj kulturna šola v letu 2016 je postala OŠ Luisa Adamiča iz Grosuplja - se je odvil bogat kulturni program v občini Žalec.

Za učence vseh petnajstih vabljenih šol, ki so prejemnice priznanj JSKD za izjemne dosežke na področju kulture v letu 2016, je bil organiziran poseben program: spoznavali so Dvorec Novo Celje v Petrovčah in se udeležili raznovrstnih ustvarjalnih delavnic. Mentorji so si lahko ogledali Galerijo okusov in sodelovali na ustvarjalnih delavnicah. Ravnatelji in župani ali drugi predstavniki lokalnih skupnosti pa so prisluhnili nagovoru župana, ki je izpostavil pomen šole pri razvijanju kulture mladih in pozitivno vlogo šole v lokalni skupnosti. Navdušujoča je njegova misel, da kultura ni okoli ljudi, temveč v ljudeh. 

Vsi skupaj pa smo uživali na sklepni kulturni prireditvi v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu, kjer se je pelo, igralo, recitiralo. Učenci in učitelji OŠ Petrovče so dokazali, da niso zaman nosili naziva najbolj kulturne šole v letu 2015.

OŠ Ivana Cankarja Trbovlje je na zaključni prireditvi, ki je imela naslov Nič in vse, prejela posebno priznanje JSKD za izjemne dosežke na področju varovanja kulturne dediščine in izobraževanja mentorjev. Nič ne bomo dodajali k temu nazivu, naredili pa bomo vse, da si podobne nazive zaslužimo tudi v bodoče. Ker je kultura v nas in med nami, smo veseli, da smo prejeli tudi naziv Kulturna šola 2016–2021.

Zahvaljujemo se vsem, ki nam na naši poti kulturnega, umetniškega, ustvarjalnega, vzgojnega dela pomagajo. Skupaj zmoremo vse!

Srečno s Cankarja.