Domov - > eŠR ->

Bravo, Gapi!

5.7.2016, avtor: Ajda Klanšek Šimunič, Sabina Potrbin / rubrika: zanimivo

Ko se Gašper Ovnik vrne s kakšnega od svojih košarkarskih popotovanj, se na hodnikih Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje okrog njega v trenutku znajde polno zvedavih, ponosnih in občudujočih najstnikov, ki mu hitijo stiskati roke in ga prav po športno trepljajo. Učenci namreč z zanimanjem spremljajo svojega učitelja športa, mentorja projekta Zdrav življenjski slog in človeka, ki si vedno vzame čas in dovoli, da ga premagajo pod košem.

34-letni Trboveljčan ima sicer z igranjem ulične košarke bogate izkušnje. Pred leti se je v igri 1 na 1, na igrišču sredi zloglasnega zapora Alcatraz v ZDA kot edini neameriški košarkar prebil med 16 najboljših posameznikov na svetu. Do lanskega leta, se je skupaj s tremi soigralci, združenimi v ekipo z imenom Trbovlje, aktivno udeleževal turnirjev ulične košarke 3x3 po Sloveniji in tujini (Abu Dabi, Tokio, Malezija, Moskva itn.). Nizali so uspeh za uspehom in letos postali slovenska moška reprezentanca košarke 3x3.

Slovenska moška košarka 3 x 3 v svetu uživa velik ugled. Zaradi svojih uspehov na turnirjih širom sveta Sloveniji prinašajo točke za posebno svetovno jakostno lestvico, na kateri je Gašperjeva ekipa postavljena na sam svetovni vrh in so se zato na kvalifikacije v Andoro (zadnji vikend v juniju 2016) podali kot najvišje rangirana reprezentanca.

Moška reprezentanca, ki jo poleg Ovnika sestavljajo še Simon Finžgar, Adin Kavgić in Anže Srebovt, je v Escaldesu pometla s celotno konkurenco in osvojila prvo mesto. V finalu so premagali Špance in si tako priborili mesto na Evropskem prvenstvu , ki ga bo med 5. in 7. septembrom gostila romunska Bukarešta.

V Trbovljah njegove nadvse uspešne športne zgodbe ne poznamo dobro, saj Gašper igra košarko le za dušo in ne za samopromocijo. Sodelavci in učenci OŠ Ivana Cankarja Trbovlje pa vemo iz kakšnega testa je in smo njegovi zvesti navijači! Bravo, Gapi!