Domov - > eŠR ->

Vse je mogoče ali ko majhni premagajo velike

7.6.2016, avtor: Marjan Toš / rubrika: utrip

Pregovor pravi, da so vedno možna presenečenja in da lahko včasih majhni premagajo velike. To se je zgodilo tudi na letošnjem regijskem tekmovanju Robotika 2016 pri Srednji elektro-računalniški šoli v Mariboru, na katerem je na veliko presenečenje mnogih zasluženo slavila ekipa Osnovne šole Benedikt. Vodil jo je dolgoletni pedagoški delavec mag. Feliks Jakopec, ki je že v preteklosti uspešno odkrival mlade talente s področja tehnike in z njimi dosegel več odmevnih uspehov. Na regijskem tekmovanju v Mariboru so njegovi varovanci osvojili vsa najboljša mesta, zmagal pa je Timotej Gungl pred Tilenom Kocbekom in Tino Motaln. Benediški robotiki so osvojili še četrto, peto, šesto, osmo in deveto mesto in tako postali absolutni zmagovalci tega tekmovanja. Kot nam je povedal mag. Feliks Jakopec, sicer svetnik na benediški osnovni šoli, so tekmovali s sledilnimi roboti, ki sledijo črti in to v hitri disciplini "dirkač". Robotsko zmožnost hitre vožnje diktira mikrokrmilnik, analogne in digitalne komponente ter seveda inovativna konstrukcijska zamisel, ki dopušča optimalno vgraditev mehanskih komponent.

Po velikanskem uspehu na regijskem tekmovanju so mladi Benedičani zmagali še na državnem tekmovanju iz robotike v hitri disciplini – »dirkač«. V tričlanski ekipi je bila tokrat najboljša Tina Motaln pred Tilenom Kocbekom in Timotejem Gunglom. Mentor mag. Feliks Jakopec nam je po tem uspehu povedal, da je vso tehnologijo, vključno z desetimi roboti, za sodelovanje na tekmovanjih financiral sam in da bo nivo tehnologije v prihodnje še dvigoval in tehnološko dodelal. Znanstveno-raziskovalno delo je poleg rednega pedagoškega dela njegova poglavitna preokupacija, saj se zaveda, da je treba promovirati tehniške poklice in inovativne tehnologije. Na osnovi dosedanjih izkušenj in vrhunskih rezultatov namerava razvijati nove oblike in usmeritve, saj želi mladim omogočiti temeljiti vpogled v najsodobnejšo tehnologijo in jih sproti seznanjati z vrhunskimi znanstvenimi dosežki ne samo v robotiki, pač pa tudi na drugih področjih. Prepričan je namreč, da je treba nenehno iskati najboljše poti za inovativne tehnologije. Znanstveno-raziskovalno delo s področja tehnike je po njegovem za mlade velikanski izziv, ki ga je vredno preizkusiti v konkretnih nalogah in praksi. Zaradi takšnih pristopov so lahko tehniški poklici za mlade še veliko zanimivejši in privlačnejši, je med drugim povedal mag. Feliks Jakopec. Tehniški poklici so po njegovem poklici prihodnosti in to je treba mladim že v osnovni šoli primerno svetovati in jih skozi konkretno delo spodbujati, da se odločijo zanje.

Na fotografiji so zmagovalci državnega tekmovanja iz robotike  - Tilen Kocbek, mentor mag. Feliks Jakopec, Timotej Gungl in Tina Motaln.