Domov - > eŠR ->

Narodni parki – v skrbi za naravo 

6.4.2016, avtor: Saša Pipan / rubrika: aktualno

V torek, 5. aprila 2016, so na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani odprli fotografsko razstavo z naslovom »Narodni parki – v skrbi za naravo«, ki jo je pripravil National Geographic Slovenija s finančno podporo Ameriškega veleposlaništva v Sloveniji in v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana. Razstava je posvečena stoletnici ameriškega Urada za narodne parke in desetletnici izhajanja revije National Geographic Slovenija.

Na ogled je 120 vrhunskih fotografij, ki prikazujejo neprecenljive slovenske in ameriške naravne zaklade. Polovica fotografij, z motivi iz nekaterih od devetinpetdesetih ameriških narodnih parkov, je iz arhivov National Geographica v Washingtonu, polovica fotografij pa prikazuje Triglavski narodni park, kot so ga v objektiv ujeli priznani slovenski fotografi.

Razstavo so odprli ameriški veleposlanik, gospod Brent R. Hartley, podžupan mesta Ljubljana, gospod Dejan Crnek, in urednik fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, gospod Arne Hodalič.

 Iz uvodnega razstavnega panoja: Američani in Slovenci se oboji navdušujemo nad naravo, radi uživamo v lepotah pokrajine in znamo ceniti rastline, živali in ljudi, ki sobivajo v njej. Tokratna razstava je slavospev lepotam naših dežel in hkrati opomin, da smo dolžni te zaklade obvarovati in ohraniti za zanamce. Ljudje s svojim početjem marsikdaj prizadenemo okolju škodo veliko hitreje, kot se nam zdi. Upamo, da bo razstava v navdih in bo spodbudila k razmisleku, kako lahko vsi skupaj varujemo naravo.

Razstava bo na ogled do 28. junija 2016.

V nedeljo, 17. aprila 2016, ob 17. uri, bo na voljo tudi vodeni ogled razstave z urednikom fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, Arnejem Hodaličem.