Domov - > eŠR ->

Srečna draga vas domača

15.2.2016, avtor: Marija Volf (Eva Vukelić, Andreja Kastelec) / rubrika: utrip

Tako je naslov komedije Alenke Goljevšček Kermauner, ki pripoveduje o Prešernovi hčerki Urški Šeferjevi in njenem možu Zelenku Povodnu, ki sta skovala načrt, kako bosta ubogemu papanu Prešernu povrnila slavo, čast, ugled in materialne dobrine ter mu tako popravila krivice, ki jih je moral prestati. Ves januar sva prizadevno vadili svoji vlogi Urške Šeferjeve in povodnega moža Zelenka Povodna in se veselili nastopa.

Premierno sva se predstavili na domačem šolskem odru na proslavi Prešernovanje 2016 ob kulturnem prazniku. Proslava je bila zelo lepa. Nastopila sta otroški in mladinski pevski zbor, učenke sedmega razreda, ki so recitirale Prešernovo Zdravljico in svoje pesmi, in medve. Bili sva veseli pohval in čestitk učencev, učiteljev in staršev ter podžupana Občine Črnomelj gospoda Štefana Misja, ki naju je v pozdravnem nagovoru posebej pohvalil.

Nato pa je sledilo najino prvo gostovanje. Na pustni torek popoldne sva se z mentorico gospo Marijo Volf ter mamico Urško in sestricama Nino in Jano odpeljali v sosednjo občino Kostel, natančneje na Petrino. V novi stavbi PIK-a (Podjetniškega inkubatorja Kostel) so pripravili prireditev ob kulturnem prazniku in pustu. Prijazno sta nas sprejeli voditeljica prireditve gospa Tina Južnič in avtorica razstave o pustnih običajih v Kostelu Anita Šakič. Pred nastopom sva se še preoblekli v Urško in Povodna ter povadili.

Ob petih se je pričelo zares. Prišlo je kar veliko obiskovalcev, starejših in otrok, in precej jih je bilo našemljenih v različne mačkore, kot pravijo pustnim šemam Kostelci. Ko naju je Tina predstavila in napovedala, sva globoko vdihnili in predstava se je pričela. Potrudili sva se po najboljših močeh. Gledalci so naju pozorno poslušali. Za piko na i sva na koncu še zaplesali standardni fokstrot ob popevki Tivoli Roberta Pešuta Magnifika. Obiskovalci so nama zaploskali že med plesom, ko pa sva se jim priklonili, so naju nagradili z lepim aplavzom. Videli sva, da jim je bil najin nastop zares všeč.

Potem smo prisluhnili še Tini, ki je podrobno predstavila razstavo in običaje ob pustu po kostelskih vaseh, ter si razstavljene fotografije na panojih tudi ogledali. Razstava je bila zanimiva.

Iz zvočnikov se je zaslišala domača glasba, otroci so tekali za baloni in se igrali, nekaj maškar je zaplesalo. Postregli smo si s slastnimi krofi in se odžejali s sokovi, se pogovarjali, družili, zabavali in fotografirali. Veseli sva bili, da so nama ljudje čestitali za odličen nastop in naju fotografirali za spomin.

Ker je bil za nami dolg in naporen dan, čakala pa nas je še vožnja v Stari trg in na Brezovico, smo se poslovile od prijaznih gostiteljev in se odpeljale domov. Z nastopom sva bili zelo zadovoljni in radi bi šli nastopat še kam.