Domov - > eŠR ->

Javno pismo in apel

8.3.2015, avtor: Bojana Potočnik, Nives Syed Mihelič, Petra Škrlovnik, Metka Zorec / rubrika: aktualno

JAVNO PISMO IN APEL PREDSEDNIKU VLADE

Spoštovani gospod Miroslav Cerar, predsednik vlade!


Ko smo učitelji izvedeli za enormne zaslužke ministrice Setnikar Cankar, ki jih je prejemala na fakulteti, kjer je bila nekaj časa tudi dekanka, smo obnemeli. Poniževanje slovenskega učiteljstva se iz meseca v mesec stopnjuje, javne zaušnice so vedno bolj silovite. Ministrica je v začetku januarja zahtevala, da osnovnošolski učitelji brez plačila opravljamo ure dodatne strokovne pomoči (DSP). V istem trenutku je celo upala stopiti pred medije, kjer je spravljivo povedala, da verjame v učitelje, ki bomo to delo vseeno opravili, saj nas pozna in ve, kakšni smo. Na tem mestu velja spomniti, da za uro DSP učitelj prejme približno 6 evrov neto. Ministrici, ki je po podatkih Supervizorja v zadnjih 11 letih zaslužila več kot pol milijona evrov neto, se je zdelo, da si učitelji niti teh 6 evrov ne zaslužimo, saj vendar jemljemo svoj poklic kot poslanstvo. Dan po objavljeni novici o zaslužkih je ponudila svoj odstop, kar bi lahko, takole na hitro, ocenili kot izjemno hvalevredno dejanje. Sama trdi, da ni storila »nič nezakonitega in nič neetičnega«. Morda. A ta zgodba, če je v tej Sloveniji vsaj še trohica zdrave pameti, se pri tem ne sme končati. Zadeva se bo verjetno v preiskavi izkazala za povsem legalno in zakonito, ampak tu, gospod Cerar, je srž sistemskega problema, tudi izobraževalnega.
Po stroki ste pravnik z visokimi moralno-etičnimi merili, ki jih zagovarjate kot predsednik vlade, zato na Vas naslavljamo vprašanja in apel ter vljudno prosimo za odgovore:
1. Učitelji moramo beležiti svoje opravljeno delo, oddajati konec meseca ure, ki niso sistemizirane, opravimo večje število ur, kot od nas zahteva doprinos, a naše nadure niso plačane. Prosimo Vas, poskrbite, da bo javnost dobila natančno specifikacijo:
Kako je ministrica ob rednem delu prišla do tega zaslužka?
2. Če se izkaže, da je ministričin zaslužek povsem zakonit: Kaj menite o sistemu, ki poleg tako odgovornega dela, kot je dekan fakultete in redni profesor, omogoča človeku, da lahko v 11 letih opravi še za 636 000 evrov dodatnega dela?
3. Kakšni so konkretni predlogi Vaše vlade v odpravljanju takšnih sistemskih anomalij v izobraževanju in katere konkretne zakonske spremembe načrtujete na tem področju?
4. V teh dneh boste izbirali novega ministra za izobraževanje, zato na Vas apeliramo:
Za ministra/ministrico izberite človeka, ki bo razumel realne probleme slovenskega šolstva po vertikali, ki si bo upal odpraviti sistemske anomalije iz preteklosti, ki bo znal vzpostaviti dialog z učitelji praktiki in nas vključil v svoje delo, ki nas bo spoštoval in se na naše pobude ne bo odzival z molkom.

In še za konec, spoštovani gospod Cerar, v zadnjem letu toliko slišimo o etiki in morali – dokažite slovenski javnosti, da mislite resno in dajte epilog z odgovori pomembni slovenski zgodbi v javnem šolstvu. Slovenci smo utrujeni od besed, zgodbi o varčevanju in zategovanju pasu ne verjamemo več. Denar v šolstvu očitno je, ampak za izbrano elito in poklicane ljudi. Dokažite svojo etično in moralno držo ter začnite odpravljati sistemske anomalije v izobraževanju, da bomo lahko verjeli Vaši zgodbi.

V pričakovanju odgovora Vas lepo pozdravljamo.
Bojana Potočnik, OŠ Franja Malgaja Šentjur
Nives Syed Mihelič, OŠ Ledina, Ljubljana
Petra Škrlovnik, OŠ Šmartno pri Slovenj Gradcu
Metka Zorec, OŠ Prežihovega Voranca, Ljubljana