Domov - > eŠR ->

Pridružite se praznovanju

26.1.2015, avtor: Ajda Petek / rubrika: aktualno

Pridružite se praznovanju dneva varne rabe interneta 2015

Letošnji mednarodni dan varne rabe interneta obeležujemo 10. februarja s sloganom »Skupaj za prijaznejši internet!«. Ta dan po svetu praznujemo v več kot 100 državah na šestih celinah, v Sloveniji pa aktivnosti že enajsto leto koordiniramo v točki osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI in ob tem pripravljamo:

BREZPLAČEN ONLINE PAKET AKTIVNOSTI ZA ŠOLE

Učitelje še posebej vabimo, da se nam pridružijo pri širjenju sporočil varne in odgovorne rabe interneta in mobilnih naprav med otroke in mladostnike. Zato ponujamo brezplačen paket aktivnosti, s pomočjo katerega lahko učitelji in strokovni delavci na šoli v februarju sami organizirajo dogodek: učno ali razredno uro, tehniški ali kulturni dan, delavnico, debato, posvet, srečanje ali kakršnokoli drugo aktivnost, ki obravnava problematiko ne/odgovorne rabe interneta in mobilni naprav. Za pridobitev brezplačnega paketa je potrebna le registracija na spletni strani www.safe.si. Tudi letos se zaradi zelo pozitivnih odzivov iz prejšnjih let aktivnosti širijo kar na celoten februar – mesec varne rabe interneta, zato boste imeli čas za organizacijo na svoji šoli na voljo cel februar.

Trenutno se je k sodelovanju prijavilo 215 šol in 261 učiteljev. Vse sodelujoče si lahko ogledate tudi na zemljevidu na www.safe.si.

Glavni namen dneva varne rabe interneta je promocija varne in odgovorne rabe tehnologije, predvsem med otroki in mladostniki. Letošnja tema pa se nanaša predvsem na odgovornost, ki jo imamo vsi uporabniki pri ustvarjanju varnejšega in prijaznejšega spletnega okolja. Otroci in mladi, starši in skrbniki, učitelji, socialni delavci, tudi industrija in politiki, prav vsi pri tem igramo pomembno vlogo!

DELAVNICE IN PREDAVANJA O VARNI RABI INTERNETA

Nekateri dogodki v letu 2014 pa so žal pokazali, da je med mladimi stopnja zavedanja, kako varno, predvsem pa odgovorno uporabljati nove tehnologije, še vedno nizka. Tukaj je ključnega pomena pravočasno preventivno ukrepanje. Točka osveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI ponuja kvalitetne  delavnice za učence in predavanja za starše o varni rabi interneta in mobilnih naprav po neprofitni ceni. Ta izobraževanja so pripravljena v skladu z zadnjimi rešitvami evropskega omrežja Insafe, ki na ravni EU koordinira vsa prizadevanja za prijaznejše spletno okolje v okviru programov Evropske komisije, šole pa jih lahko naročite na www.safe.si. V letošnjem šolskem letu smo obiskali že več kot 50 osnovnih in srednjih šol, naj bo do konca leta med njimi tudi vaša!

Ajda Petek, SAFE.SI
SAFE.SI je slovenska točka osveščanja o varni rabi interneta. Izvajalci projekta so Fakulteta za družbene vede, Zavod Arnes, Zavod Misss in Zveza prijateljev mladine Slovenije. Financerja pa Evropska komisija in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije.