Domov - > eŠR ->

Ta veseli dan kulture

4.12.2014, avtor: Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

Na ta veseli dan kulture, 3. 12. 2014, je sedemnajst učencev  Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje obiskalo Medobčinski muzej Kamnik, kjer so nas vodičke popeljale skozi zelo zanimive razstave, ki pokrivajo obdobja od prazgodovine do polpreteklih časov, kažejo pa vzpone in padce gospodarstva tega dela Slovenije. Prevoz je plačalo Društvo generala Maistra za Zasavje, vstopnine v muzeje pa na ta dan ni.

Učenci so lahko ob odličnem vodstvu utrjevali znanje, pridobljeno pri zgodovini, in spoznavali odlične posebnosti kulturne dediščine. Zaradi interaktivnosti muzeja so se lahko veliko stvari dotikali in skozi izkušnjo nadgrajevali svoje znanje. 

Sprehod skozi staro mestno jedro v deževnem, skotaj že zimskem dnevu ni bil preveč romantičnem , a zagotovo ga bodo učenci ponovili ob kaki drugi priložnosti, ko bodo svoje družine odpeljali po obiskanih krajih.

Rojstna hiša generala Maistra je prav tako čudovita izkušnja, saj s svojo avtentičnostjo, odličnim vodstvom in interaktivnim pristopom do obiskovalcev naredi poseben vtis. Spoznavali smo življenje in delo Rudolfa Maistra, vojaka, kulturnika, intelektualca, ki mu šele zdaj posvečamo pozornost, ki si jo s svojim prispevkom za ohranjanje slovenstva zelo zasluži.

Na poti smo se z učenci pogovarjali o domoljubju, pomenu kulture, jezika, narave, o pomenu ohranjanja kulturne in naravne dediščine. O razlikah med domovino in državo, o tem, kaj lahko posameznik naredi za svoj narod, domovino.

Zaradi kulture smo Slovenci preživeli kot narod. Spoštovati moramo osebnosti, ki so dale svoj pečat k ohranjanju narodne identitete. Ker naša šola ponosno nosi ime po znanem slovenskem pisatelju, se moramo tega še bolj zavedati.

Verjamemo, da so bili učenci zadovoljni z ekskurzijo in se je bodo radi spominjali. Nekaj njihovih misli:

Bilo je zanimivo, poučno in zabavno. Najbolj zanimiv je bil zgodovinski muzej. (Jon)

Rojstna hiša Rudolfa Maistra je moderno opremljena, hiša primerna naši generaciji. Na steni v hiši je ohranjen tudi originalni vzorec iz hiše iz 19. stoletja in seveda tudi fotografije njegove družine in starinski predmeti. (Patricija)

Kamniški grad je preurejen v muzej. V njem je predstavljena vsa zgodovina od prazgodovine do novega veka. Lahko smo si ogledali arheološke najdbe na slovenskih tleh. (Klara)

 Avtorica fotografij: Nina Gosak