Domov - > eŠR ->

Zasavje za zdravje

26.10.2014, avtor: Mojca Lazar Doberlet / rubrika: utrip

Na pobudo občinskega aktiva učiteljic naravoslovja je prireditev Zasavje za zdravje v organizaciji in izvedbi Srednje šole Zagorje prvič potekala tudi v Trbovljah, in sicer na igrišču Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje. Mladi in malo manj mladi Trboveljčani so si lahko v petek, 24. oktobra 2014, ogledali reševalno akcijo, ukrepe ob morebitni nesreči, osnove nudenja prve pomoči ter sodelovanje med vsemi deležniki.

Vsi učenci in učitelji OŠ Ivana Cankarja Trbovlje smo si prireditev z veseljem ogledali, še več, zvedavo obiskali številne stojnice, ki so bile postavljene ob prizorišču. Prireditev je bila namenjena promociji zdravega načina življenja; obiskovalci smo si lahko izmerili krvi pritisk, sladkor, spoznavali zdravo prehrano, načine gibanja. Spoznavali smo organizacije in društva, ki se ukvarjajo s preventivnimi dejavnostmi na področju zdravstva.

Dijaki obeh srednjih šol so predstavljali  programe, ki jih izvajata šoli in se posebej izkazali pri predstavitvi svojih znanj in sposobnosti.

Prireditev, ki je v prvi vrsti spodbujala zdravo prehranjevanje, gibanje in skrb za sočloveka, je bila medobčinska, medgeneracijska, medšolska.  Verjamemo, da nam bo uspelo izpeljati še več skupnih zasavskih akcij.

Vtisi devetošolcev Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje:

* Prva pomoč pri nesrečah je pomembna!

* Srednješolci so nam s pomočjo policistov, gasilcev in reševalcev prikazali, kako ukrepati pri proemtni nesreči.

* Po končani predstavitvi o nesreči, so nam srednješolci pripravili stojnice na temo o zdravi prehrani.

* Videl sem, kako skupaj pomagajo gasilci, policisti in reševalci.

* Super prikaz, kaj se dogaja, ko se zgodi avtomobilska ali kolesarska nesreča. Zelo zanimivo je bilo gledati, ko so reševali človeka.