Domov - > eŠR ->

Tretji razred

9.9.2014, avtor: (inf) / rubrika: utrip

Tik pred začetkom šolskega leta so pri Založništvu tržaškega tiska izdali novo pesniško zbirko Tretji razred. Posebnost te zbirke je, da so v njej zbrane pesmi, ki so jih v šolskem letu 2012/13 spesnili dijaki tretjega razreda Nižje srednje šole sv. Cirila in Metoda pri Svetem Ivanu pod vodstvom profesorice in mentorice Sanje Širec. Kot sama pravi v spremni besedi zbirke, je obdobje od enajstega do štirinajstega leta starosti obdobje prve ljubezni, močnih čustev, nekonformizma, obdobje, v katerem bi pedagoški delavci, učitelji in profesorji morali usmerjati mladostnike v ustvarjalnost, ki je lahko tudi izhod iz stiske in stresa, s katerimi se mladostniki stalno soočajo. Zanjo je poezija orožje, s katerim lahko premagamo strahove, osamljenost, nesrečne ljubezni in razdrta prijateljstva, zato je svoje dijake nenehno spodbujala, da se s pisalom v roki borijo proti vsakdanu.

Na pesniških delavnicah so se tretješolci preizkušali v različnih zvrsteh pesniškega izražanja - sonetu, konsu, kolažu, haiku. Iz tega je nastal pisan zvezek, ki ga je grafično oblikovala Ivana Soban, njegova vsebina pa naj bo spodbuda bodočim mladim pesnikom, kar v spremnem pozdravu zbirki poudarja tudi pesnik in pisatelj Marko Kravos.

Zbirka je opremljena tudi z likovnimi izdelki nekaterih dijakov, ki so nastale v likovni delavnici pod vodstvom profesorice Nadie Doljak.

Predpremierno so zvezek in njegovi ustvarjalci predstavili v sklopu Literarne matineje 29. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica (6. septembra, v Ferrarijevem vrtu v Štanjelu).