Domov - > eŠR ->

Obisk grških prijateljev

25.4.2014, avtor: (nkz) / rubrika: zanimivo

Nina Klakočar Zager, učiteljica, ki na Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor poučuje grščino (interesna dejavnost) in je tudi koordinatorica našega sodelovanja z Grki, nam je poslala naslednje pisemce: "V ponedeljek, 7. aprila 2014, je OŠ Matije Valjavca Preddvor obiskalo 36 učencev in 7 učiteljev iz 7. Gimnazije iz Ioannine. Z omenjeno grško šolo smo pričeli sodelovati v začetku tega šolskega leta pri projektu Primerjava Slovenije in grške pokrajine Epir v sklopu programa e-Twinning. Naši novi prijatelji so se odločili, da si bodo na lastne oči pogledali, kako lepa je naša Slovenija, zato so se z veseljem odzvali povabilu na obisk. Obiskali so Ljubljano, Bled in Postojnsko jamo, v Preddvoru pa smo jih toplo sprejeli tudi mi, jim v šoli pripravili kratek kulturni program, ravnatelja obeh šol pa sta podpisala plaketo o partnerstvu med šolama. "

Kakšni so bili vtisi ob obisku grških učencev pri nas, si lahko preberete v sestavku, ki ga je napisala Ana Roblek, učenka 8.a razreda.

V ponedeljek, 7. aprila 2014, smo na šoli dobili zanimiv obisk. Obiskali so nas prijatelji iz Grčije. Naša skupna zgodba se je začela pisati že pred kakim letom dni, ko se je naša šola odločila sodelovati v projektu e-Twinning s 7. gimnazijo iz grškega mesta Ioannina. Takrat se je začelo aktivno sodelovanje med šolama. Učenci, ki se učimo grško, smo dobili naslove naših dopisovalcev iz Ioannine, kraja, kjer so doma naši prijatelji. Celotno stvar nam je omogočila učiteljica nemščine, gospa Nina Klakočar Zager. Njej se moramo zahvaliti,  da nam predaja svoje odlično znanje grškega jezika –  zavedamo pa se tudi, da je v ta projekt vložila veliko truda in svojega prostega časa.

Po mesecih dogovarjanja in usklajevanja so naši dopisovalci le sedli na ladjo ter na njej 25 ur pluli proti Sloveniji. Z avtobusom so se nato pripeljali v Preddvor in končno smo se zagledali. Skočili smo si v objem, si stisnili roke in bili ob snidenju vsi zelo veseli in navdušeni, saj smo se naposled spoznali tudi v živo. In naj vam povem, po vseh elektronskih pogovorih je bilo to nekaj povsem drugega. Grki so nam takoj prirasli k srcu. S svojo prikupnostjo, radostjo in iskrico v očeh so nas popolnoma očarali. V glasbeni učilnici smo jih sprejeli s krajšim kulturnim programom, v katerem se je predstavil naš pevski zbor, naši mladi folkloristi pa so jim predstavili slovensko plesno kulturo. Tudi Grki so nam pokazali svoje plese in predstavili svojo deželo. Pred našim srečanjem so si že ogledali nekatere lepote naše domovine Slovenije, obiskali so Postojnsko jamo, Bled in Ljubljano. Tako nam ni preostalo drugega, kot da jim pokažemo in razkažemo še Preddvor.

Bil je lep, jasen in sončen dan, zatorej je bilo vreme kot nalašč za sprehod. Razdelili smo se v dve skupini. Prva skupina je odšla na ogled po Preddvoru, ogledali smo si grad Dvor, cerkev, jim od daleč pokazali naše  čudovite gore s Storžičem na čelu in seveda kozolec. Druga skupina je medtem odšla k jezeru Črnava in tam opravljala različne poskuse, kot so merjenje hitrosti vode in podobno. Nad videnim so bili navdušeni –   vsi so zatrjevali, kako lepa je naša dežela.

Vsega lepega je vedno prehitro konec in tudi nam je skupni čas prehitro minil in že je prišel čas slovesa. Po še nekaj sproščenih uricah na šolskem igrišču so se naši prijatelji začeli poslavljati od nas. Bili smo zelo žalostni, a hkrati veseli, saj so se naše prijateljske vezi močno okrepile. Obljubili smo si, da si bomo še pisali.  Grki so nato odšli v svoj avtobus in s kako solzico v očeh, bodisi naših ali njihovih, smo si še zadnjič pomahali. 

Seveda pa s tem našega sodelovanja še ni konec. Z nestrpnostjo namreč pričakujemo dan, ko bomo mi odšli obiskat njihovo deželo. Upamo, da bo ta dan res prišel, do takrat pa si bomo pridno dopisovali in vsi skupaj stiskali pesti, da se naša želja uresniči.