Domov - > eŠR ->

Lestvica, ki ne pove ničesar

12.2.2014, avtor: (soj mizš) / rubrika: aktualno

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport presenečeni ugotavljamo, da je tako imenovana raziskovalna skupina pri fakulteti Alma Mater Europea pripravila lestvico osnovnih in srednjih šol, ki naj bi sicer rangirala šole, v resnici pa služi izključno samopromociji avtorjev, verjetno zgolj naključno, tik pred informativnimi dnevi.

Lestvica prav nič namreč ne pove o kakovosti šol. Pove samo, kakšna je bila v nekem trenutku raven znanja enega dela osnovnošolske in srednješolske generacije na točno določenem preizkusu znanja. Poleg tega nikakor ne more veljati za leto 2014, saj v letu 2014 še nista bila izvedena niti nacionalno preverjanje znanja niti matura.

Tako imenovana »Metodologija« zasebne fakultete Alma Mater Europaea ima več pomanjkljivosti, od katerih izstopajo arbitrarnost posameznih odločitev brez argumentacije in neodgovorna raba podatkov brez upoštevanja značilnosti šolskega sistema in uporabljenih podatkov. Sicer pa za oceno metodologije manjka najpomembnejši podatek – čemu naj bi tovrstna razvrstitev služila? Če je namen lahkotna zabava, provokacija ali promocija posameznikov in/ali institucij, potem je vsakršen komentar odveč. Če pa želi biti v pomoč učencem/dijakom, staršem, učiteljem, šolam in šolskemu sistemu, pa svojega namena ni dosegla.

Ne gre pozabiti še pomembnega dejstva, da Zakon o maturi v 18.a členu med drugim pravi, da se podatki iz letne analize o kakovosti mature ne smejo uporabiti za razvrščanje šol. Kršenje zakona in nepoznavanje predpisov vodstva Alma Mater Europea, torej.

Kaj torej storiti z lestvico, ki ne pove ničesar? Najbolje, da utone v pozabo.