Domov - > eŠR ->

Nagovor študentom

1.10.2013, avtor: (info) / rubrika: aktualno

 

Drage študentke, dragi študenti!

Letos nam okoliščine niso bile naklonjene, da bi se lahko srečali ob začetku študijskega leta in si zaželeli uspešno pridobivanje znanja, izkušenj in novih prijateljstev,... pa tudi prijetnega bivanja v akademskem okolju univerze, študentskih domov in univerzitetnega mesta Ljubljane. Zato mi dovolite, da vam sporočim nekaj misli in želja po tej poti.

Najprej bi rad čestital vsem, ki ste uspešno napredovali v višji letnik. Gotovo ste doslej že spoznali, da je v življenju le redko kdaj kaj podarjeno in na univerzi ni nič drugače. Zavedam se, da pogosto slišite različne trditve in pesimistične napovedi glede prihodnosti. Vendar je trditev, da današnja mladina nima prihodnosti, zgrešena.

Prihodnost je v vsakem primeru vaša. In od vas ter vaših študentskih in kasnejših življenjskih odločitev bo v veliki meri odvisno, kakšna bo ta prihodnost, ne le na vaši študijski in poklicni poti, ampak tudi v okolju, v katerem živimo.

Naj vam nikoli ne bo vseeno – ne le za vas, temveč za soljudi, s katerimi živite, za celotno skupnost! Postavljajte prave vzglede, borite se za poštenost, ne ubirajte bližnjic in sprejemajte odločitve po strokovni presoji in tudi pregovorno kmečki pameti. Da vse to zmorete in znate ste z napredovanjem v višji letnik nedvomno dokazali.

Posebna pozornost velja brucom. Od srca dobrodošli na Univerzi v Ljubljani, kjer vas odprtih rok sprejemamo v našo skupnost 30 tisoč starejših študentov in 6 tisoč univerzitetnih učiteljev ter sodelavcev.

Bruci in novo vodstvo univerze imamo veliko skupnega. Naši pogledi so usmerjeni v prihodnost. Za vas na področju znanja, za nas na področju vodenja, saj prevzemamo vodenje univerze in s tem tudi skrb za njeno kakovostno in uspešno delo v naslednjih štirih letih.

Za vami je pravkar obdobje pomembnih preizkušenj. Podobno velike preizkušnje so v minulih letih bile postavljene tudi pred univerzo, ki jo je skozi težke čase uspešno vodil rektor profesor Pejovnik in njegova ekipa. Po njihovi zaslugi je kljub krizi naša univerza ohranila svojo razvojno moč. Zaradi njihovih prizadevanj ste se večinoma vsi lahko vpisali na izbrani študij. Zato jim gre posebna zahvala.

Vam, drage brucke in bruci čestitam za vse dosežke, s katerimi ste se v zadnjem obdobju uspešno dokazovali. S tem, ko ste nas izbrali za vodnika skozi to naslednje pomembno in razburljivo življenjsko obdobje, ste nam izkazali veliko zaupanje. Zaupanje, ki za nas predstavlja privilegij in zavezo velike odgovornosti.

Vaša izbira univerze obenem krepi in pomlajuje najstarejšo slovensko univerzo. Ponovno se vas je največ zlatih in drugače izjemnih maturantov odločilo za študij na Univerzi v Ljubljani. Tudi zaradi tega dolgoročnega zaupanja mladih generacij ostajamo najboljša univerza v državi in sodimo med tri odstotke najboljših univerz na svetu.

Za vas se sedaj začenja nova pot pridobivanja profesionalnega znanja, prelomno obdobje osebnostnega dozorevanja in osamosvajanja, pa seveda tudi nepozabno obdobje družabnega študentskega življenja, ki zaokroža celoto privlačne univerzitetne izkušnje.

Zato vam iskreno želim, da bi čim uspešneje začeli svojo študijsko pot. In da bi poleg študija zavzeto spreminjali tudi našo univerzo in okolja, v katerih živite. Novo vodstvo univerze, dekani fakultet, profesorji in kolegi študenti smo tu zato, da vam na tej poti pomagamo po svojih najboljših močeh. Ste v dobrih rokah. Imate torej vse pogoje, da vaše trdno, vestno in zavzeto delo obrodi odlične rezultate.

Vabim vas, da se skupaj potrudimo soustvariti prostor za uresničitev vaših idej in uspešne prve korake na novih poklicnih poteh ter da ustvarimo zapuščino tega časa, na katero bomo oboji izjemno ponosni.

Zaupam v vas, vaše ideje in sposobnosti!

Srečno!
Prof. dr. Ivan Svetlik,
rektor Univerze v Ljubljani