Domov - > eŠR ->

Poletni tabor inovativnih tehnologij

14.8.2013, avtor: (ip) / rubrika: utrip

Poletni tabor Inovativnih tehnologij poteka na Fakulteti za elektrotehniko od 18. do 23. avgusta 2013. Udeleženci so učenci od 6. do 9. razreda osnovne šole in od 1. do 3. letnika srednje. Partner projekta je Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Spodbujanje samoiniciativnosti in promocija inovativnih tehnologij je izjemnega pomena med mladimi generacijami,
ki soustvarjajo našo prihodnost. Fakulteta za elektrotehniko mladim ponuja več kot samo promocijo in spodbujanje zanimanja za znanost preko eksperimentov - omogoča jim aktivno vključevanje v realne raziskovalne projekte, zagotavlja strokovno mentorstvo, dodatna interaktivna izobraževanja iz tehničnih in drugih ved ter na ta način dodatno povečuje učinkovitost promocije inovativnih tehnologij.

Namen tabora je vedoželjne učence spodbuditi k temu, da bi v modernih tehnologijah in predvsem novem tehnološkem razvoju videli prihodnost gospodarstva in svoj osebnostni oziroma karierni izziv. Poglaviten cilj tabora je prikazati učencem široko paleto možnosti dela v razvoju, jim omogočiti intenziven teden ustvarjanja v bogato opremljenih laboratorijih ter jim omogočiti neposredni stik s ključnimi slovenskimi podjetji iz področja elektrotehnike. Tokrat bodo udeleženci poletnega tabora obiskali podjetja Hella Saturnus, Intra Lighting, Kolektor Vision in Lingva, ogledali pa si bodto tudi RTV hišo, Telekom Slovenije, ARSO in Meteorološko postajo v Ljubljani, Astronomsko-geološki observatorij na Golovcu in Reaktorski center IJS v Podgorici ter tako spoznali, kje lahko pridobljeno znanje uporabljajo v praksi.

V času, ki za večino učencev pomeni brezskrbno poležavanje na plaži, se torej najradovednejši prepustijo ustvarjanju in pridobivanju novega znanja s področja inovativnih tehnologij. Za Fakulteto za elektrotehniko je že 12 uspešno izvedenih poletnih taborov. Vsako leto nabor delavnic razširimo z novimi temami z različnih področij elektrotehnike. Letos bodo fakultetne učilnice in laboratoriji zaživeli že v drugi polovici avgusta, ko bo 180 osnovno in srednješolcev iz vse Slovenije ustvarjalo na kar 16 delavnicah ter pod vodstvom več kot 70 strokovnih mentorjev. Med temi je kar 55 fakultetnih učiteljev, ki že več kot mesec prej skrbno pripravljajo vsebine in naloge za letošnje delavnice, finančna podpora Fakultete za elektrotehniko pa omogoča udeležbo na poletnem taboru tudi tistim učencem, ki si sicer tovrstne dejavnosti težje privoščijo.

Udeleženci poletnega tabora se bodo tudi letos na delavnicah podali v svet elektrotehnike, se spoznali z uporabo sodobnih tehnologij in izdelali različne praktične naprave. Predzadnji teden avgusta bodo tako na Fakulteti za elektrotehniko zaplesali sesalci iRobot Roomba, kvadrokopterji bodo kljubovali gravitaciji, mobilni roboti pa se bodo podali na pot ter se s pomočjo robotske roke naučili pobirati in prestaviti izbrane elemente. Da nam lahko roboti močno olajšajo življenje bodo dokazali tudi na delavnici Roboti za profit in zabavo, kjer bodo robota naučili, da bosta posnemala uporabo obeh rok pri človeku. Z dandanes neprogrešljivo igračko – pametnim mobilnim telefonom - se bodo poigrali na delavnici Androidomanija, kjer bodo izdelali lastno Android aplikacijo, se naučili te aplikacije povezati med seboj z internetom prihodnosti, z Linux strežnikom pa bodo med seboj povezali računalnike v omrežje. Uporabniki smo vedno bolj zahtevni in od naprav, predvsem od mobilnih telefonov, zahtevamo, daso vedno pripravljeni za delovanje. Za to bodo poskrbeli udeleženci delavnice Sonce, ujeto v mobilni telefon, ki bodo tabor zaključili bogatejši za lastnoročno izdelan polnilec za mobilni telefon na sončno energijo. Sončno energijo bomo izkoristili tudi za polnjenje baterije na eni izmed delavnic izdelanega električnega kolesa, da pa nam tudi izpad elektrike ne bo povzročil večjih preglavic, bodo izdelali še domačo vetrno elektrarno, ki bo napajala namizno led svetilko. Kako pa vse takšne in drugačne naprave delujejo, si bodo podrobno ogledali na delavnici Obvladajmo elektroniko, kjer se bodo udeleženci pobližje spoznali z elektronskimi vezji, njihovim načrtovanjem in izdelavo. Udeleženci se bodo spoznali tudi s temeljnimi principi elektrotehnike in se poglobili v nanodelce ter zazrli v vesolje. Bodoči metrologi (in ne meteorologi!) bodo izdelali domačo vremensko postajo, satelitarji pa si bodo lahko Zemljo iz vesolja ogledali kar iz udobja domačih naslonjačev.  Tako kot v robotih, mobilnih telefonih in satelitih tudi naše telo za delovanje uporablja električne signale, kar bodo spoznali udeleženci delavnice Elektrika v človeškem telesu. Da vse te dogodivščine ne bodo šle v pozabo, bodo poskrbeli Pirati s kamero in udeleženci delavnice Ugrizni v jabolko, ki bodo s pridobljenim znanjem iz multimedije izdelali foto knjigo ter zmontirati kratek filmček.

 Mladi potrebujejo za razvoj vseh njihovih potencialov ustvarjalno in motivacijsko okolje. Jedro tega okolja je skupina mentorjev, ki so hkrati tudi motivatorji. Mlade usmerjajo v prava področja, ocenjujejo njihovo sprotno delo, jim postavljajo nove izzive ter jim omogočajo in jih vzpodbujajo k uporabi opreme ter drugih virov. Spodbujajo tudi samoniciativno raziskovanje novih tehnologij v skupinskih projektih, kjer lahko sodelujejo tudi sami. Mentorji letošnjega poletnega tabora so poleg študentov elektrotehnike večinoma učitelji, zaposleni na Fakulteti za elektrotehniko.