Domov - > eŠR ->

Sodobno, drugače

14.1.2013, avtor: Petra Marinič / rubrika: utrip

Na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše so se odločili za inovativno in zanimivo učenje tujih jezikov. Nadarjeni dijaki pri nemškem jeziku sodelujejo z nemško lektorico ga. Liso Steiberg iz Filozofske fakultete v Mariboru; skupaj s študenti pripravljajo radijski prispevek na temo, ki si jo izberejo sami. Prispevek bodo predstavili še ta mesec.

Med rednimi urami nemškega jezika profesorici izvajata projekt medvrstniškega učenja. To je učenje, ki pomaga povezati učitelja in dijake tako, da skupaj ustvarjajo pouk. Pri soustvarjanju se krepi dijakova ustvarjalnost, pristna komunikacija in zaupanje vase. Članek o projektu bo predstavljen na mednarodni konferenci.

Pri pouku angleščine in geografije pa so z vsemi dijaki tretjega letnika gimnazije navezali stike z univerzo v ruskem Belgorodu in z njimi po skype povezavi sodelujejo med šolskimi urami. Tako se morajo dijaki sporazumevati v angleščini v nepredvidljivi situaciji. Hkrati tako širijo svoje obzorje, spoznavajo tuje kulture in širijo prepoznavnost Slovenije po svetu.

Dijakom so nove oblike poučevanja všeč, radi dejavno sodelujejo pri pouku, povečala se je uporabnost jezika.

Alen, 3.a: "Nova oblika pouka mi je všeč. Popestri ure, naučimo se nekaj novega na bolj zanimiv način."