Delo vidijo kot kazen

Predmetni učitelj v podaljšanem bivanju

K zapisu me je spodbudilo sodelovanje na študijski skupini za podaljšano bivanje. Kmalu mi je postalo jasno, da v podaljšanem bivanju poučuje vedno več predmetnih učiteljev različnih strok. To mi je sicer znano že nekaj časa, saj sem sama kot učiteljica slovenščine v podaljšanem bivanju, vendar pa sem tokrat dobila močan občutek, da se predmetni učitelji v podaljšanem bivanju ne počutijo dobro oziroma imajo občutek manjvrednosti. 

Na študijski skupini je vsak močno poudarjal, da je predmetni učitelj (po sili razmer v podaljšanem bivanju), kot da je poučevanje v prvem in drugem triletju (še bolj v podaljšanem bivanju) kaj manj vredno in cenjeno kot poučevanje na predmetni stopnji.

Delo v podaljšanem bivanju je lahko tudi prijetno in ne tako nepomembno. … Včasih je celo teže spodbujati ustvarjalnost, usmerjati prosti čas, presoditi, koliko časa naj otroci preživijo na svežem zraku, jih vzgajati in učiti o primernih prehranskih navadah, vedenju za mizo in higieni, kot pa le slediti učnemu načrtu, za katerega smo strokovno usposobljeni. Morda delo v podaljšanem bivanju res prinaša manj domačega dela, zato pa količina vložene delovne energije prav nič ne zaostaja za poučevanjem.

… Aktiv učiteljev podaljšanega bivanja na šoli mi je bil v veliko pomoč, hkrati pa imamo to srečo, da za ravnateljico podaljšano bivanje ni le varstvo, s katerim bi dopolnila delovno obveznost predmetnih učiteljev. Menim sicer, da so za delo v podaljšanem bivanju najbolj usposobljene prav učiteljice razrednega pouka, vendar pa so okoliščine (vpeljava devetletke in manj otrok) prinesle to, da v podaljšanem bivanju poučuje vedno več predmetnih učiteljev, oddelki so kombinirani in – kar še zlasti otežuje delo – v posameznih oddelkih poučuje več učiteljev, ki pogosto menijo, da je delo v podaljšanem bivanju – kot sem dobila občutek na študijski skupini – kazen. To je res grobo rečeno, a vendar gre vse to, seveda, na račun kakovosti dela.

Ta »hierarhija« je v izobraževanju sicer navzoča v vsej navpičnici in je po mojem mnenju izraz nezrelosti posameznikov, a me večkrat spravlja v slabo voljo, zato sem se odločila za ta zapis. … Več v ŠR!