Nenehno dosegljivi?

Strokovnjakinja odgovarja

Vprašanje: Moderna tehnologija tudi v šolskih kolektivih izrinja človeške stike in ustvarja suženjski odnos. Gre za način komuniciranja šolskega vodstva s pedagoškim kadrom. Nekoč so po razredih krožile okrožnice. Z okrožnico je ravnatelj seznanjal učitelje o dogajanjih na šoli, sklical sestanek in nas obveščal o stvareh, o katerih se prej nismo mogli pogovoriti na konferenci ali kakem drugem sestanku. Zdaj prileti sporočilo po elektronski pošti ali po mobitelu enkrat zvečer tudi za stvari, na katere bi se morali odzvati takoj ali pa vsaj naslednji dan zjutraj. Se mi je že zgodilo, da sem sporočilo spregledala in ni bilo prav. Ali smo učitelji dolžni preverjati sporočila tudi v času, ki je namenjen družini?

 

Odgovor:

Če bi se v odgovoru skušala pošaliti, bi rekla, da boste tako lahko uveljavljali dodatek na stalno pripravljenost. Ta bi vam gotovo prišel prav. Pa vem, da vam ni do šale. Iz vašega pisma sem začutila aroganten odnos ravnatelja do podrejenih. Tega občutja sami sicer ne omenjate. Toda če nekdo od tebe pričakuje, pravzaprav zahteva, da si v vsakem trenutku povezan z elektronskimi napravami, ker ti prav on lahko pošlje kako sporočilo, smatram to za nadutost. Torej je on sam sebi tako pomemben, da bi se morali drugi prilagajati njegovim maniram, njegovemu vedenju. V takem vedenju čutim pomanjkanje spoštljivosti. Morda je nekdo že predolgo na položaju in ga smatra kot svoj fevd. Obnaša se kot fevdalec napram podložnikom. To je en vidik tega vprašanja.

Drug vidik je čaščenje moderne tehnologije. Moški imajo na svojih oblačilih vselej žepe. Telefon je ali v suknjiču, srajčnem žepu, v hlačah. Mora biti nenehno pri roki. Sama spadam med tiste, ki telefon odložijo (večkrat ga potem iščem z drugim telefonom). Menim, da nihče nima pravice pričakovati, da bi bila nenehno na razpolago, niti ne pričakujem z nestrpnostjo, če se me bo kdo spomnil ali kaj potreboval od mene. Kot upokojenka si to sicer laže privoščim in pogosto šele zvečer preverim klice. Če me kdo nujno potrebuje, me lahko najde tudi drugače. In če vas ravnatelj nujno potrebuje, tudi lahko najde drug način. Sem pomislila, da vam daje na znanje, kako pozno zvečer še vedno misli in dela za službo.

Učiteljev delavnik je razdrobljen. Je poučevanje, je priprava na pouk, so razredne ure, so roditeljski sestanki, so krožki, je vodenje učencev na predstave … Vse to se dogaja v različnih terminih. In ker je že tako, je torej vseeno, če prihajajo službena sporočila še tedaj, ko je družina po celem dnevu skupaj na večerji ali pa mati z otroki v kopalnici, morda jim bere pravljico pred spanjem?

Še enkrat le kratek odgovor: tak odnos kaže na ravnateljevo aroganco. Dober ravnatelj svoje sodelavce spoštuje. Spoštuje tudi njihov prosti čas.

TEREZA ŽERDIN