Domov - > Časnik Šolski razgledi - > letnik LXIX, 17. maj 2018, številka 10 - > Namesto učiteljev potrebujemo navduševalce

Namesto učiteljev potrebujemo navduševalce

Politične novice so vse bolj drastično nasprotje novicam iz sveta znanosti

/…/ Po drugi strani pa prihajajo tudi k nam sijajna sporočila o dosežkih na področju znanosti, tehnične kulture in izobraževanja. Tako imam celo priložnost, da kot gurmanka v restavraciji izbiram tisto, kar vam bom v tej kolumni ponudila za predjed, glavno jed in še desert na koncu. Gotovo bo kaj dobrega ostalo še za prihodnjič.

Za predjed naj bo ponovna odlična uvrstitev mariborske univerze na Timesovi lestvici. V najnovejšem pregledu najboljših raziskovalnih univerz so naredili tudi posebno razpredelnico, ki zajema samo univerze iz trinajstih novejših članic Evropske unije. Med več kot sto razvrščenimi univerzami se je Univerza v Mariboru uvrstila na resnično izvrstno deveto mesto, tik za splitsko; zagrebške med najboljšimi ni, tako kot tudi ni ljubljanske univerze.

Čeprav vem, da so tovrstne razvrstitve lahko tudi sporne, saj postavljena merila ne odražajo vedno resnične kakovosti, se po drugi strani strinjam, da prav nobena lestvica kakovosti ne more biti popolnoma objektivna. Ljudje pa imamo lestvice radi in zato si tudi univerze povsod zelo prizadevajo, da bi se na njih dobro uvrstile.

Vsekakor pa ne morejo biti v ničemer sporni rezultati, doseženi na nedavni 16. evropski naravoslovni olimpijadi, ki je potekala pri nas in o kateri so solidno poročali tudi mediji. Za to je poleg prizadevnih organizatorjev zaslužen tudi velik uspeh slovenske ekipe, ki se je v konkurenci 52 ekip uvrstila na tretje mesto, za češko in estonsko ekipo. Pravi užitek je bil poslušati naše mlade naravoslovne navdušence, ki jih prav gotovo nihče ni silil, da za priprave na tekmovanje porabijo še toliko in toliko dodatnih ur. Ob tem sem se spomnila na dvoje. Najprej na to, da je imela glavno vlogo pri organizaciji te olimpijade Zveza organizacij za tehnično kulturo, ki se je pred poldrugim mesecem morala braniti pred očitki Zavoda RS za šolstvo, da neupravičeno troši denar za tekmovanja mladih. Upajmo, da bo omenjeni uspeh pomagal prepričati birokrate iz vladnih vrst, ki bi, seveda, najraje z vsem denarjem razpolagali kar sami.

O tem, kako težko je priti do javnih sredstev, veliko ve tudi dolgoletni direktor in soustanovitelj Hiše eksperimentov, dr. Miha Kos. Tudi on je bil zadnje dni v središču pozornosti, saj je najprej dobil državno odlikovanje, potem pa je bil izbran še za osebnost tedna na Valu 202. Toda tu ga omenjam predvsem zaradi tega, kar je povedal v intervjuju, ki pripada osebnosti tedna.

V pogovoru o tem, zakaj Hiši eksperimentov uspeva to, kar šoli ne, je Miha Kos dejal: »Glavna napaka ne le našega izobraževalnega sistema, temveč večine, je, da imajo v šolah učitelje, imeti pa bi morali navduševalce. V šolah bi morali biti tisti, ki vedo, da drugih ne bodo nikoli ničesar naučili, pač pa jih navdušili, da se bodo naučili sami. Šola bi morala omogočati kritično razmišljanje in biti varen prostor za delanje napak.«

Izraz navduševalci mi je tako všeč, da bi sama predlagala njegovo takojšnjo uporabo, bojim pa se, da bo ostala rezervirana samo za tisto, kar se dogaja zunaj šole. /…/

A vedno lahko rečemo, da bi lahko bilo še slabše. Kljub v uvodu omenjenim političnim nečednostim, katerih žrtve smo vsi, se zdajšnjim učiteljem v Sloveniji vsaj ne more zgoditi, da bi postali žrtve političnega preganjanja, prezgodnjega upokojevanja ali prestavljanja na druga, slabša delovna mesta. Morda bo koga presenetil podatek, da je bila to zelo razširjena praksa v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Doletela je učitelje, ki niso podpirali vladajoče stranke, mnoge pa menda tudi samo zato, ker so se zamerili kakšnemu veljaku.

Sicer pa je te razmere zelo dobro opisal letos tako aktualni Ivan Cankar. Žal med učenci in dijaki ni tako priljubljen, kot bi si zaslužil. /…/ Očitno navduševalcev ne potrebujemo le za naravoslovne predmete.

JASNA KONTLER SALAMON

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 10, stran 2, ki so izšli 18. maja 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?