Od teorije do uporabnosti

List iz dnevnika

Namen vsega, kar se učimo na faksu, je, da se usposobimo za delo v poklicu, ki si ga želimo. Vsa teorija pa nam ne pomaga, če je ne znamo uporabiti v praksi. Prav o tem sem razmišljala nekega spomladanskega dne na dopoldanskih predavanjih. /…/

V istem dnevu sem prisluhnila pogovoru prijateljic, ki sta govorili o šoli. »Saj bi se učila, ampak mi vedno takoj pade koncentracija.« »Pa tako nezanimivo snov se učimo, tega nikoli ne bom potrebovala. Kako naj se potem spravim k učenju?« Takrat sem se zamislila. Veliko sem se učila o tem, kako pomembna je motivacija (za učenje in sploh) in tudi o tem, kako jo lahko večamo. Prav to znanje bi dekletoma, ki sem ju poslušala, lahko pomagalo, da bi v šoli postali uspešnejši. /…/

V naslednjih mesecih sem bila malo več v stiku z učiteljicami in učenci na osnovnih šolah. Vse prevečkrat sem slišala izjave, kot so: Moji učenci se sploh ne znajo učiti. Besedilo berejo, a ga ne razumejo. Sploh ne vidijo smisla v učenju.

Spomnila sem se, da sem ob učenju tudi sama marsikdaj pomislila na katero od teh izjav. Skozi vsa leta izobraževanja sem zaradi tega preskušala različne načine učenja in motiviranja, dokler nisem našla tistih, ki so bili zame najučinkovitejši. Vendar je bila to pot mnogih poskusov in napak. Nihče mi ni povedal, kako naj se motiviram za učenje, kako naj ga smiselno načrtujem in kako naj se lotim izdelave izpiskov. To sem morala odkriti sama. Zavedela sem se, da se s tem srečuje veliko učencev pa tudi učiteljev, ki z njimi delajo. /…/ Ali obstaja kak pripomoček, ki učence seznani z učinkovitimi načini učenja? Ali jim kdo razumljivo in konkretno pove, kako najti motivacijo za učenje, kako si postavljati cilje?

Strokovna literatura veliko govori o tem, kakšni načini učenja so najučinkovitejši, manjka pa pripomočkov, ki bi bili napisani posebej za učence in dijake. /…/

Pomislila sem na svoje razmišljanje o tem, da moramo teorijo znati preoblikovati tako, da bo uporabna in v pomoč drugim ljudem. Ob tem se mi je utrnila zamisel. Sama imam veliko izkušenj z učenjem, prebrala sem kar nekaj literature in raziskav na to temo. Zakaj ne bi bila jaz tista, ki bi izdelala pripomoček, s pomočjo katerega bi lahko učenci, dijaki in študentje pri učenju postali uspešnejši?

Tako sem se odločila, da si bom po tretjem letniku vzela absolventa in ta čas izkoristila za ustvarjanje priročnika za učenje učenja, ki bi govoril o motivaciji, načrtovanju učenja, razumevanju besedila, načinih ponavljanja in izdelavi izpiskov. Napisala sem besedilo, ga kar dolgo popravljala in dopolnjevala, narisala ilustracije, oblikovala naslovnico in končno je bil pred mano izdelek – priročnik z naslovom (M)Učenje ali kako preživeti v šoli. Moje znanje in izkušnje sem vanj prelila tako, da so postale uporabne in razumljive. Ko ga je v roke dobila moja znanka (sicer učiteljica), je rekla: »To je pa res nekaj, kar smo potrebovali!« Takrat sem vedela, da sem s svojim projektom dosegla to, kar sem želela – našla sem način, da svoje znanje uporabim za to, da pomagam drugim.

ZARJA GOLOUH

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 6, stran 7, ki so izšli 16. marca 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?