Letni časi življenja

Biti mentor

Dobro jutro, smem malo zmotiti?

Stavek na pragu vrat v moj kabinet me povleče iz fantomskega pogleda v zaslon prenosnika. /…/ Neimenovano bitje nervozno odlaga jakno na stol, veliko mapo nežno odloži na mizo, izza hrbta prek glave izvleče težko torbo, jo lahno polaga na tla. Torba obstane na tleh. Potegne stol, da bo sedla. Ali ga bo dvignila? Ne!? Vleče stol. Pa saj ni tako težak. Mejdun, a ne sliši, da zadeva škripa in te alu nogice vibrirajo po tleh. /…/ Štejem do tri, počasi.

Gledam ta obraz.Hm … v teh letih je postala starejša. Frizuro je spremenila. Še vedno pa ima isti svinčnik kot pred letom dni na izpitu. Nato se spomnim, da moram verjetno napraviti prijazen pogled. Že dvajset sekund je kabinet z mano vred opazoval vstop neke študentke. /…/

Sem Helena, pa sem se oglasila pri vas. Zadnjič sem vam poslala e-pošto.

Glas je bil komaj slišen. Ta prestrašena bitja ... Njen pogled in črne zenice … kot črna luknja. Mejdun, ji je neugodno. A?! Aha, seveda se spomnim. V sebi pa nadaljujem: Kdo? Kaj? Aaa? Seveda, to je ta, ki bi delala magistrsko pri meni.

/…/ Počakam še malo, nato pa kar začnem. Kako to, da ste ravno mene našli? Kakšna je tema? Imate obveznosti za nazaj vse opravljene? A vi bi resno delali ali bi pač tako malo delali magistrsko in potem malo pavzirali za širjenje obzorij?

Te črne zenice se lahko celo povečajo. Zaznam, da se Helena grize v ustnice. Mislim, da je nad njeno glavo oblaček, tak kot v stripih: Pa kaj mi je bilo treba tega tipa, da sem ga šla vprašat za mentorstvo?! Res je tak, kot so govorili. Gleda kot zaboden vol, potem me pa kar direkt matra, kot moji tastari doma. Ista vprašanja. Grrrr. Ko ne bi odložila te j… torbe na tla in ravnokar prekrižala nog, bi vstala in šla. Pa še šal se mi je zataknil za zadrgo na torbici. Sem Nataši že zadnjič, ko sva bili na kavi, rekla, da k temu tipu za mentorstvo pač ne bom šla. Od kod njej, da je ok in prijazen? Ma ja!

Zenice so se ji zožale./…/ Zdaj se bo vrnila v pogovor. Odpira usta, glas pride in je višji kot prej. Dobro! Torej bitje, z imenom Helena, ima tudi temperament. Po nekaj minutah se sprosti. Celo roke je položila na mizo, odprla mapo in pokazala natisnjeno lokacijo, kjer bi postavila svoj bodoči objekt. Pogovor steče bolj zložno. Celo prvi smeh se pojavi. Vzajemno. Dobro. Nato pove, da ji je Nataša rekla, da naj kar pride v kabinet. Aha! Torej Nataša je ta vezni člen. Hja, Nataša pa dela, ona pa res dela, to se ve, ji rečem. Ona pa!

Aha! Helena se postavi zase in prida, da tudi ona dela in da je marljiva. /…/ Dogovoriva se za predviden rok dokončanja naloge in kako bi delala, ali ji ustreza ekipni duh v našem studiu; pa če rada kuha; pa če ve, da smo v naši ekipi zelo različni kalibri, da imam pretežno študente iz Hrvaške, pa da o meji ne bomo govorili, ker smo vsi ljudje. V nekaj povedih ji povem, da so vsi moji, ne glede na poreklo, spol ali druge posebnosti. Tu končava uvodni pogovor, si izmenjava e-naslove in predstavim jo svoji seminarski ekipi. /…/

Sledi pakiranje. Šal se je zataknil za zadrgo, torba z računalnikom je s svojo težo porinila alu stol v omaro, topot je večji kot prej. Opazujem ceremonijo. Zdaj se smeji. Verjetno se je zavedla tiste vstopne ceremonije. /…/

Pa se spomnim, da če smo dobili v našo družino absolventov novo članico, bi bilo dobro, da gremo skupaj na kavo. Povabim na kavo, vse druge tudi, stopimo dol v klet, k Stanki, kjer je na razpolago dobra beseda, turška kava, čaj in sveži rogljički. Pogovor steče, smeh prav tako in izkaže se, da je tudi ona malo posebna, da rada šiva in kuha žganje. Žganje?! Ja, ker je pač treba to narediti, saj se doma preživljajo z gostinstvom. No, lepa reč. Pri vseh hipsterskih štosih je v naši ekipi ekspertinja za žganjekuho. Ne gre za alkohol, gre za veščino!

/…/

Kaj pomeni biti mentor?Ob tistem hudem navalu diplom zapoznelih kolegic in kolegov sem se iz diplome v diplomo postopno preobrazil. Sprva sem bil bolj pozoren na nalogo in rezultat, poglaviten je bil cilj. Kandidatke in kandidati so to pač speljali. Po mnogih zagovorih diplom in zdaj, po novem, magistrskih nalog pa so pred menoj kolegice in kolegi, kot so Renato, Janja, Tjaša, Marko, Florijan, Samo, Vesna …

Vsaka diploma, magistrska naloga, ima splošne in posebne dele. Tako začnem z nagovorom ter nadaljujem …

Splošni deli magistrske naloge so tisti, ki vas enotno postavijo na piedestal arhitekture in posebni deli vas postavijo na tem piedestalu na svoje mesto. Na piedestal boste stopili sami, po njem pa vas bosta premikali leva in desna roka. Desna ste vi sami s svojim nastopom in lastno predstavo na zagovoru. Leva pa je roka komisije, ki vas posluša in oceni vaše opravljeno delo. Mentor ima tu manjšo vlogo, lahko le dobrohotno kaj pripomni, pa še takrat morajo biti misli tehtne in uravnotežene.

A pred zagovorom …so prvotni pogovori o nalogi iz tedna v teden bolj resni, resnični in včasih se za kak teden, mesec misli ustavijo. Ideje zamrznejo ali pa se kandidatom dogaja v življenju kaj posebnega. Lahko so to težje življenjske zgodbe, izgube ali pridobitve v družini, pač letni časi življenja. Na arhitekturi so magistrske naloge zelo zahtevne. Terjajo čas, odrekanje pri družabnem življenju, privedejo do frustracij pri reševanju prostorskih pogojev arhitekture (umeščanje v prostor, zagotavljanje tehničnih pogojev, iskanje arhitekturnega jezika). So tudi obdobja hiperaktivnosti, ko se zadeve odvijajo zelo gosto in hitro. Vse to pa ne poteka v enakomernih intervalih …/…/. Kot mentor uporabljam več metod in kot ena najboljših se je izkazala vpeljava skupnih korektur. Takrat kolegice in kolegi sočasno prisostvujejo pri predstavitvi vmesnih rezultatov drugega kolega. Tako se na mnogo enakih vprašanj odgovori hkrati. Razvije se dobra debata in kandidati si medsebojno pomagajo s komentarji, vprašanji, pogosto z nasveti ali tehnično pomočjo. S skupinskimi korekturami prihranim čas in vplivam, da se vsi bolj povežemo med seboj.

Arhitektura ni le risanje. Arhitektura je najprej misel, pogovor in nato risanje ter na koncu realizacija v prostoru. Skupinske korekture močno zmanjšajo trenutke tesnobe, ki so del osebnega izpraševanja ob izdelavi naloge. /…/ So tudi trenutki velikega zadovoljstva. Veseli me, da sem ob vsem tem, v vseh teh obdobjih, lahko poleg.

Nemalokrat se naši pogovori razpletejo do te mere, da nas zagrabi poštena lakota. Takrat jo skupaj mahnemo v bližnjo gostilno na kosilo. S študenti rad zahajam v Drugo violino, tam jim pokažem bistvo arhitekture: ljudi. /…/ In mentor mora imeti na glavi krono, da se sploh loči od drugih, kajne?! No, jaz jo imam z debelo elastiko zataknjeno na glavi, da se lahko priklonim mojim Mašam, Adam, Anamarijam, Davidom, Katijam, Edinom. Saj so z menoj delili te izredne življenjske trenutke priprave, izdelave in zagovora diplome.

Najlepše je nato opazovati kolege v drugem življenju, ko začnejo stopati po svoji poti. Takrat se počutim kot tisti upokojenci na balinišču, ko že vržejo kroglo, pa še vedno z roko v zraku usmerjajo kroglo v pravo smer. Ko sem jih kot otrok opazoval z veje na drevesu, se mi je to zdelo trapasto. Zdaj pa vidim, da to res pomaga. Pogosto se s kolegi in kolegicami po diplomi srečamo, spijemo kavo, kozarec vina, včasih, ampak res včasih, ko se pogledamo tako od strani, celo odidemo na skupen izlet, ples … Odvisno od – letnih časov življenja.

Imena, uporabljena v besedilu, so izmišljena. Tujke v besedilu so izbrane z namenom, da bo branje bolj poduhovljeno, kot bi bilo sicer. Avtor besedila resnično obstaja. Kabinet tudi. Alu stol, ki mu noge vibrirajo tudi. Helena bo svojo magistrsko nalogo zagovarjala zelo kmalu. Mislim, da bo odlično opravila zagovor. Huh. Kje sem ostal? Pri svojem računalniku, aha … moram odgovoriti e-pošto Heleni, da naj glede mentorstva pride v kabinet. Nočem po e-pošti tipkati glede mentorstva. To tako ne gre. Hipsterji bodo pa tudi preživeli! Pa še to: o komisijah vse dobro.

Doc. dr. DOMEN ZUPANČIČ

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 6, stran 6, ki so izšli 16. marca 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?