Kdo se boji črnega moža?

List iz dnevnika

/…/

Včasih smo se igrali igro Kdo se boji črnega možaaaa? Odgovor je bil: »Niiihče!« Danes bi na vse vladajoče elite (ne glede na to, ali so z izjavo za javnost podprle našo stavko ali ne) naslovili vprašanje: Kdo se boji samozavestnega, res dobro izobraženega učitelja? Odgovor je: »Vsi!«

Govorim o učitelju, katerega znanje poleg odličnega poznavanja didaktike in metodik vsebuje še odlično poznavanje sociologije, torej družbenih razmer in odnosov. Poznavanje zgodovine, torej poznavanje razvoja nacionalnega vprašanja, državotvornosti in zdravega domoljubja. Naj vsebuje poznavanje filozofije, ekonomije, retorike, psihologije, socialne psihologije.

In katera politična opcija bi si upala kdaj poseči v sistem izobraževanja učiteljev? Da bi mladim, ki se usposabljajo za ta poklic, ponudili še več znanja, kar bi učitelje bolj opolnomočilo za vlogo, ki jo v družbi dejansko imajo. Učitelji so namreč vedno bili voditelji narodovega napredka …/…/.

Kje se je ta vloga izgubila? Zagotovo precejšen del po letu 1945, ko je dotedanji razred intelektualcev preprosto poniknil (beri umrl ali prisilno pobegnil v tujino). Še bolj pa z razmahom brezobzirnega neoliberalnega kapitalizma. Zelo izobražen in samozavesten učitelj je nevaren. Misli s svojo glavo in se upira. In če ga ne moreš utišati drugače, ga pač zasuješ z nesmiselnimi birokratskimi zahtevami, pod nos mu moliš pravne grožnje in njegovo delo finančno razvrednotiš. Če si upa dvigniti glavo, s prstom pokažeš nanj, na požrešnega, lenega, sprijenega polčloveka …/…/. Če še to ni dovolj, še malo lažeš o plačah v javnem sektorju. Učitelji NISO bili deležni nobenega dvigovanja plač!!!

Ob vsem tem me je malo tudi sram … Sram me je, ker živim v državi, kjer smo se pustili speljati na led starim lovkam z novimi obrazi. Kjer nismo vsaj učitelji imeli dovolj ekonomsko političnega znanja, da bi pravočasno opazili, da nam kradejo in nas prodajajo. Kjer smo učitelji dopustili, da imajo naši sodelavci v šolah plačo nižjo od minimalne. Kjer vsi državljani verjamejo, da znajo poučevati …/…/. In malo me je sram, da moramo med stavko tuliti in trobiti, saj nas drugače nihče ne sliši.

Spoštovani učitelji! Ne molčite, ne sledite in ne ploskajte na slepo in ne sklanjajte glav!

Berite, govorite in pišite!

MIRJANA MARINČIČ

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 5, stran 7, ki so izšli 2. marca 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?