Pred Kulturnim bazarjem

List iz dnevnika

/…/ Urejamo zadnje opise predstavitev, predavanj in delavnic, hitimo z oddajo programa v lekturo in oblikovanje ter si prizadevamo, da bi imeli čim prej pripravljeno svežo knjižico programa strokovnega usposabljanja na Kulturnem bazarju. Letos že desetega, jubilejnega. Dogodek, ki vsako leto na pragu pomladi v Cankarjev dom v Ljubljani privabi vzgojitelje, učitelje, delavce v kulturi in študente, odpira prostor za razvoj kulturno-umetnostne vzgoje, področja, ki povezuje kulturo ter vzgojo in izobraževanje.

Z leti je Kulturni bazar prerasel okvir enodnevnega dogodka in postal svojevrstnaplatforma na polju kulturno-umetnostne vzgoje pri nas. Ena od stvari, ki me navdušuje, odkar sem dejavno vpeta v ta projekt, je število ustanov in posameznikov iz vse Slovenije, ki vsako leto sodeluje pri vsebinski pripravi in organizaciji dogodka.

/…/ Po krajšem poletnem premoru se prvič sestaneta programski in koordinacijski odbor – za vsebino in izpeljavoKulturnega bazarja namreč skrbi trideset nacionalnih koordinatorjev in njihovih pomočnikov. To so strokovnjaki na področju gledališča, glasbe, muzejev in galerij, filma, kulturne dediščine, plesa, bralne kulture …

Vse leto spremljajo dogajanje na svojem področju, sodelujejo z različnimi kulturnimi ustanovami in ustvarjalci ter za program strokovnega usposabljanja predlagajo projekte, ki izstopajo po svoji aktualnosti in kakovosti, ter jih prepoznavajo kot zglede dobre prakse.

Ko oblikujemo končni program, vsi sodelujoči zavihamo rokave in se lotimo organizacijskega dela. V Cankarjevem domu projekt zaposli vrsto sodelavcev – od službe za odnose z javnostmi, lektorice, oblikovalca, do arhitektke, ki oblikuje razstavne prostore in tehnične službe, ki skrbi, da na dan dogodka vse poteka nemoteno. Nastopi čas številnih sestankov, naprezanja možganov, računalniki se šibijo pod goro e-pošte in telefoni brez prestanka praznijo svoje baterije. Vse to je potrebno, da Cankarjev dom na dan Kulturnega bazarja samozavestno in ponosno odpre vrata vsem, ki jih zanima kultura in kulturno-umetnostna vzgoja. /…/ Vesela sem, da sem del te velike ustvarjalne ekipe. Cankarjev dom na dan bazarja prekipeva od zanimivih kulturnih vsebin in dogodkov, druženj z ustvarjalci in snovalci kulturno-vzgojnih programov ter projektov, izmenjave idej in novih povezovanj. Kar težko sprejmem dejstvo, da ne morem biti na več mestih hkrati, da bi ujela vse dogodke.

V posebno veselje pa je spremljati, kako novo znanje in ideje, ki jih pridobijo obiskovalci, nato zaživijo v obliki novih sodelovanj – partnerstev kulturnih ustanov s šolami in vrtci. /…/

ANA PETROVČIČ

Celoten članek, torej brez manjkajočih delov, lahko preberete v Šolskih razgledih št. 4, stran 7, ki so izšli 16. februarja 2018. Seveda je v časopisu še veliko drugega zanimivega branja! Že imate svoj izvod Šolskih razgledov?