Tri skodelice čaja

Greg je resničen, on besede uresničuje z dejanji …

Zgodbo Američana Grega Mortensona je zapisal David Oliver Relin. Mednarodna uspešnica Tri skodelice čaja je izšla tudi pri nas, in sicer jo je izdala Založba Sanje. Na kratko: Alpinist Greg Mortenson je leta 1993 po neuspelem poskusu, da bi osvojil vrh K2, med sestopom zataval v siromašno pakistansko vasico, ki leži sredi pogorja Karakorum. Prijaznost njenih prebivalcev ga je ganila, zato jim je obljubil, da se bo vrnil in tam zgradil – šolo.

Tri skodelice čaja je zgodba prav o tej obljubi in njenem nenavadnem uspehu. Na prepovedanem območju, ki je zibelka talibanstva, je Mortenson v naslednjem desetletju zgradil ne samo eno, ampak petinpetdeset šol – predvsem za deklice. Njegova zgodba je napeta pustolovščina in resničen dokaz, kaj vse zmore dobrodelni duh ... Nekega večera je alpinist, ki je zgrešil pravo smer, legel na preproge kraj ognja iz jakovih iztrebkov, in naslednjega jutra, še preden je s svojimi gostitelji spil čaj in si zavezal čevlje, vstal kot človekoljub, ki je odkril pomembno pot, ki ji bo sledil do konca življenja.

Zdaj je Greg Mortenson direktor dobrodelne organizacije Inštitut za Srednjo Azijo. Nekdanji alpinist in vojaški veteran več mesecev na leto gradi šole v Pakistanu in Afganistanu. Z ženo in otrokoma živi v Montani. Pisec knjige David Oliver Relin pa je popotniški novinar, ki je za svoje pisanje in uredniško delo prejel že več kot štirideset državnih nagrad.

Za vas, dragi razgledovci, smo izbrali nekaj odlomkov iz knjige. Namerno prav zdaj ob novem letu, ko damo na rešeto minula dogajanja, na novo prevetrimo svoje vrednote in cilje, ko se trenutki zabave in sproščenosti prepletajo z razmišljanji o naših nadaljnjih poteh, načrtih.

Naj bodo Tri skodelice čaja navdih in Greg Mortenson zgled ...

»Kristjana sta prišla med nas z druge strani sveta, da bi muslimanskim otrokom prinesla luč znanja,« je rekel Abbas. »Čemu sami ne moremo poskrbeti za šolanje svojih otrok? Očetje in starši, rotim vas, da se z vsemi močmi potrudite in poskrbite, da bodo vaši otroci obiskovali pouk, da bodo prejeli izobrazbo. Samo tako ne bodo postali kot ovce, ki se pasejo na pašniku in so na milost in nemilost prepuščene naravi in svetu, ki se tako hitro spreminja.«

Said Abbas je za hip umolknil, kot da razmišlja, kako naj nadaljuje. Celo najmlajši otroci v množici poslušalcev so bili popolnoma tiho.

»Ameriko prosim, naj se zazre v naša srca,« je nadaljeval Abbas. Glas se mu je zaradi čustvene vznemirjenosti tresel. »Naj vidijo, da večina med nami nismo teroristi, temveč dobri in preprosti ljudje. Naša dežela je prepojena z revščino, ker ljudje nismo izobraženi. Toda danes se je prižgala še ena svečka znanja. V imenu vsemogočnega Alaha naj nam sveti na poti iz teme, v katero smo sami zašli.«

To je le eden od odlomkov, ki jih objavljamo v ŠR. In vas obenem vabimo k sodelovanju.

Zaupajte nam kak vaš načrt (lahko je še tako zelo vaš, da še nihče drug ne ve zanj), ki ga nameravate izpeljati v novem letu, tak, ki ni pomemben le za vas osebno, pač pa tudi za širšo skupnost ...

Več v ŠR!