Nismo kot Martin Krpan

Grki med nami

Bogat program se je po prihodu na brniško letališče v zgodnjih večernih urah začel s sprehodom okrog Blejskega jezera, seveda je sledila obvezna pristna blejska kremšnita. Že tam so gostje opazili razlike med slovensko in njim znano grško arhitekturo, saj se je predvsem Jasonu zazdelo, kot da vsi Slovenci živijo v samostojnih hišah, grajenih v enotnem stilu in ne v ogromnih blokovskih naseljih.

Petkov program se je začel na šoli. Učenci so v različnih delavnicah spoznavali slovensko kulturo in jo uspešno primerjali z grško. Iskali so razlike in podobnosti med dnevnimi rutinami, šolskim sistemom, praznovanji, prehrano, družinskim življenjem, bontonom in vrednotami. Večina jih je menila, da se šolo v Sloveniji jemlje resneje kot pri njih doma ter da so slovenski učitelji precej strožji od njihovih.

Vsem grškim učencem sta se ob poteku dejavnosti še posebej vtisnila v spomin Martin Krpan in njegova kobilica. Sicer se jim Slovenci ne zdimo podobni Krpanu, saj se jim na splošno ne zdimo tako drzni ter glasni, a disciplinirani. Vsaj tako pravijo Odysseas, Christine in Jason. Slednjemu se je tako v povezavi z urejenim nekajdnevnim življenjem pri družini zdelo še posebno zanimivo »obvezno« nošenje copat za goste.

Sledil je ogled glavnega mesta, ki se je začel s sprehodom po ulicah mestnega središča, nato pa so se vsi s turističnim vlakcem povzpeli na grajski hrib. Po ogledu kratkega filma, ki je prikazoval podobe Ljubljane skozi čas, so šolarji preskusili tudi vzpenjačo in se z njo vrnili v center. Naše glavno mesto se jim je vtisnilo v spomin kot izredno čisto, mirno in urejeno. George je med drugim dodal, da se mu Slovenija na splošno zdi bolj zelena in spokojnejša od Grčije (z izjemo nekaterih otokov). Christine se je celo zazdelo, da je v slovenski prestolnici veliko manj avtomobilov in posledično veliko manj prometa kot v Atenah.

Sobotno jutro se je začelo v hladni Postojnski jami. Gostje se niso mogli načuditi igri narave, še bolj očarljivo pa se jim je zdelo Cerkniško jezero. Po ogledu njegove makete in prikaza izginjanja in pritokov vode so se z vozovi in konjsko vprego podali na pot okrog jezera. Pod enim izmed kozolcev v bližini jezera je gospodinja s turistične kmetije pripravila bogat piknik, naokrog pa je bilo več kot dovolj travnatih površin za igre z žogo … Več v ŠR!