Zakaj grmi?

Mali znanstvenik

Natalija Bohinc je po izobrazbi profesorica kemije in poučuje na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana (SVŠGL). Je tudi mama radovednih navihank – skoraj štiriletne Ajde in leto in pol stare Lane. Že ko je starejša hči z velikim zanimanjem opazovala naravne pojave, je odgovarjala na njena neskončna vprašanja in se ob tem začela zavedati, da so mnogi starši v resni zadregi, ko jih otroci takole vprašujejo.

Natalija Bohinc je ugotovila, da lahko s svojim znanjem precej pomaga drugim staršem, otrokom pa tako naredi veliko veselje. Zato se je najprej povezala z vrtcem z domače Koroške Bele, ki ga obiskuje Ajda. Pripravila je delavnico s preprostimi poskusi in otroci so bili navdušeni! Najbolj jim je bilo všeč, da so lahko sodelovali tudi sami – kuhali so, packali, odkrivali, eksperimentirali. Njihova radovednost je bila nepopisna in vprašanj kar ni bilo konca. Poskusi, ki jih je izpeljala skupaj z otroki, so bili popolnoma preprosti. A starši se jih ne upajo kar tako lotiti, včasih tudi ne znajo, čeprav bi z njimi otrokom odgovorili na mnogo vprašanj. Da bi zamisli o poskusih, odgovore na vprašanja in druge uporabne nasvete združila, je ustvarila spletni portal Mali znanstvenik. Tam je mogoče izvedeti, kako zelo je narava čudovita in polna zanimivosti, mogoče je raziskovati, predvsem pa izbrskati odgovore na neskončno veliko vprašanj.

Nočno ustvarjanje

V oblikovanje portala je Natalija vložila štiri mesec predvsem nočnega dela, ko sta deklici spali. Izmislila si ga je sama, ga neprofitno zasnovala in ga ustvarila brez finančnih podpor. Hvaležna je družini za vso podporo, predvsem pa partnerju (povezal jo je s podjetjem, ki je poskrbelo za izvedbo, in prevzel stroške za to).

Na portalu boste našli nasvete za preproste kemijske, biološke in fizikalne poskuse. Ti so opremljeni s seznamom pripomočkov, ki jih potrebujete, z navodili za izpeljavo, z opisom in s strokovnim pojasnilom za odrasle, ki ga boste lahko povzeli, priredili in ga predstavili otroku. Seveda pa vas bodo razveselile še igre, pesmi, uganke, obvestila o zanimivih dogodkih, povezave in tudi nagradna igra.

Zagnana profesorica kemije se zaveda, da naravoslovje med mladimi ni priljubljeno. Prepričana je, da jim je treba prav zato, ker se otroci od naravoslovnih ved oddaljijo že zelo zgodaj, to področje predstaviti v svoji prvinskosti, torej z dejstvi iz vsakdanjega življenja. In seveda dovolj zgodaj, torej takrat, ko so otroci najbolj radovedni, ko začnejo spraševati in jim vprašanj nikoli ne zmanjka … Več v ŠR!